Uit nieuwe gezaghebbende cijfers blijkt dat de Amerikaanse economie niet vooruit, niet achteruit maar zijdelings lijkt te gaan. Er zijn slechts 80,000 nieuwe banen bij gekomen in de juni. De werkloosheid is met 8,2 procent gelijk gebleven. De markt had verwacht dat de banengroei iets hoger zou zijn. De Dow sloot de dag af meer dan 124 punten lager. Dit is de derde maand op rij van matige banengroei. Dat is geen goed nieuws voor President Obama, wiens herverkiezing voor een groot deel afhangt van de economie.
Op dag twee van zijn bustoer in Ohio reageerde Obama op de cijfers. Hij zoekt de oorzaak van de economische crisis bij zijn Republikeinse voorganger en noemde deze cijfers “a step in the right of direction”. Maar voor die opmerking krijgt hij veel kritiek. De groei is namelijk niet eens groot genoeg om de bevolkingsgroei bij te benen. Het geeft aan dat Obama in een lastig parket zit. Hij wil optimisme uitstralen maar niet een gebrek aan besef tonen van het leed van de Amerikaanse kiezer.
Vanaf zijn vakantie-adres in New Hampshire gaf Mitt Romney een persconferentie om te reageren op het nieuws. “It doesn’t have to be this way,” was zijn boodschap. “The president doesn’t have a plan. It’s just the same old ideas that have failed.” Karl Roves Super PAC heeft meteen $25 miljoen ingekocht aan zendtijd om de Republikeinse boodschap kracht bij te zetten met onder meer een spotje getiteld “Excuses”.
Austan Goolsbee, een professor aan de University of Chicago en voormalig voorzitter van Obama’s Council of Economic Advisers, zei dat de cijfers vele malen slechter hadden kunnen zijn. “It’s not a great number, but it’s not much worse than expectations,” zei hij op CNBC. “I think the overwhelming thing that we’re dealing with is that the economy slowed down from last year. When the economy slows down, the jobs dry up. I think Europe has had to do with it.”
Wat is het effect op Obama’s kansen in november? Geen enkele president sinds de Tweede Wereldoorlog is herkozen met een werkloosheid boven 7,4 procent. Maar de slechte cijfers van april en mei hadden geen grote impact op de peilingen. Mogelijk zit de slechte economie al ingebakken in de huidige peilingen. In dat geval zullen deze banencijfers geen groot effect hebben. Maar of dat zo is, wordt betwist en moeten we afwachten.
Kort nieuws
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.