Robin Hood stal van de rijken en gaf aan de armen. Duidelijk een held. Levend in ballingschap trok hij vanuit zijn armoedige onderkomen in Sherwood Forest de paden langs, om daar de onderdrukkende en uitbuitende adel en sheriff te beroven van hun goederen en luxe. Luxe die zij te danken hadden aan de duimschroeven die zij op het volk hadden gezet. Nogmaals, een held! Net als Kim ‘Dotcom’ Schmitz, oprichter van Megaupload en een moderne Robin Hood. Vanuit zijn landhuis in Nieuw-Zeeland, te midden van zijn dozijnen aan luxe wagens, stuurde hij zijn ‘cyberlocker’ aan, waardoor miljoenen mensen over de hele wereld data met elkaar konden delen. Gratis. Want informatie wil vrij zijn, zo leren we de laatste jaren. Vrij, voor iedereen beschikbaar en voor niets. Op deze wijze beroofde hij volgens de FBI de uitbuitende, beperkende en onderdrukkende muziek- en filmindustrie van 380 miljoen euro, of was hij – als dienstleverende – in ieder geval medeplichtig aan deze roof.
Moderne Robin Hood
Niets mis mee, zo zou je zeggen. Gratis beschikbare informatie, data of andere middelen, dat kan het volk alleen maar verlichten en verheffen. Weinig verheffend is echter de exorbitante zelfverrijking van deze moderne Robin Hood die kennis de paden tot vrijheid biedt. Volgens dezelfde FBI zou de geboren Duitser alleen al in 2010 een schamele 32 miljoen euro hebben verdiend aan het vrijstellen van informatie, muziek en film.
Geen Robin Hood, maar een handig zakenman die een gat in de markt op lucratieve wijze vult. En geen enkel protest uit de kringen die roepen dat kennis vrij en gratis wil zijn. Klaarblijkelijk is het geen probleem dat er geld wordt verdiend aan data, zolang het maar niet door de maker van de data is.
Botsing
Hoe anders is dat in de couchsurf- kringen. Daar leidt een botsing tussen idealisme (het gratis en vrijblijvend beschikbaar stellen van je bank voor globetrotters) en opportunisme (het verkopen van de site waar op surfer en bankaanbieder worden verbonden) tot een golf van protest en verontwaardiging onder de gebruikers van de site. Geld verdienen aan gratis en vrijwilligheid wordt daar met boegeroep ontvangen en schijnt al tot een gestage leegloop van de verbindende webservice te leiden. Het ideaal blijft daar het hogere goed, roepen zij. Het zou de copyright en ‘FREE’-goeroes sieren als ook zij dit nu hard zouden roepen. Dotcom is geen Robin Hood.
http://www.youtube.com/watch?v=yXxuDw68elk
Tjeerd van Erve is historicus en muziekcriticus, gelooft heilig in de vrije beschikbaarheid van kennis. Dit stuk is dan ook geenszins een verdediging van het huidige Amerikaanse beleid ten opzichte van filesharing.
Foto CC: Leehaywood