Romney in Israel: Jeruzalem hoofdstad, oorlog met Iran

30-07-2012 11:24

Het weekend stond in campagneland compleet in het teken van Mitt Romneys trip naar het onvermijdelijke Israël. Na de blunders in Londen tijdens de Olympische Spelen, had ook deze reis een valse start. Een fundraiser voor (joods) Amerikaanse donoren zou aanvankelijk gesloten zijn voor de meereizende pers, iets wat niet volgens afspraak was. Nadat het klachten regende, gaf Team Romney uiteindelijk toe de journalisten toch te ontvangen in het King David Hotel in Jeruzalem, waar de fundraiser vanochtend plaats had. Er is uiteindelijk meer dan een miljoen dollar opgehaald.

Team Romney was wat huiverig om de pers toe te laten, omdat de speech van de Republikeinse presidentskandidaat gevoelige onderwerpen behandelde, zoals de aanpak van Iran, momenteel de grootste zorg van Israël. Ook was mega-donor Sheldon Adelson aanwezig, de casinomagnaat die eerder nog Newt Gingrich steunde en een man die niet erg gesteld is op media aandacht. Op een vraag van een journalist waarom hij naar Israël was afgereisd, antwoorde hij doodleuk: ‘voor een broodje shoarma‘.

Een bezoek aan Israël, in bepaalde kringen ook wel bekend als het Heilige Land, is belangrijk voor elke wannabe president, niet alleen voor de joodse stem en joods geld, waar president Obama nu de meeste steun geniet, maar ook voor christelijke Evangelicals speelt de joodse staat een belangrijke rol. Hoewel Mitt Romney had beloofd zich niet kritisch over Obama uit te laten op zijn buitenland trip, kon hij het natuurlijk niet nalaten impliciet te verwijzen naar het beleid van de president. Obama, die op de joodse lobby conferentie van AIPAC eerder dit jaar nog waarschuwde voor ‘loose talk of war’ werd toch duidelijk aangesproken door Romney in een toespraak: “It is sometimes said that those who are the most committed to stopping the Iranian regime from securing nuclear weapons are reckless and provocative and inviting war. The opposite is true. We are the true peacemakers.”  

Romney kreeg bijval van premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu, die tijdens zijn ontmoeting met Romney verklaarde dat de sancties tot nu toe Iran ‘geen jota veranderd‘ hadden, ook duidelijk een steek naar president Obama, met wie de band toch al niet zo warm is. Bibi en Mitt kennen elkaar van hun tijd als jonge professionals bij de Boston Consultancy Group en noemden elkaar een persoonlijke vriend. Tegenover Vanity Fair had Netanyahu echter al eens eerder verklaard dat hij Romney eigenlijk helemaal niet zo goed kent.

Behalve de bereidheid tot oorlog met Iran week Romney ook af op een ander punt van Obama’s buitenlands beleid. Hij noemde Jeruzalem de hoofdstad van Israël en stelde dat de Amerikaanse ambassade daarheen verhuisd moest worden vanuit Tel Aviv. Een gevoelig punt, aangezien Oost-Jeruzalem beschouwd wordt als bezet gebied en ook de Palestijnen aanspraak willen maken op de heilige stad als hoofdstad. Die waren daar dan ook not amused over: Romney zou het vredesproces ondermijnen. Overigens heeft kandidaat Obama in 2008 zelf ook  verklaard dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël moet zijn. Witte Huis woordvoerder Jay Carney weigert nu dat standpunt te herhalen.

http://www.youtube.com/watch?v=Ui4q2PiperM&feature=player_embedded

Naast een ontmoeting met Netanyahu had Romney ook een ontmoeting met de Palestijnse premier Salam Fayyad, maar het gesprek ging daarbij vooral gezellig over de Olympische Spelen. Plaatjes van Romney bij de klaagmuur in Jeruzalem hier. Vandaag trekt de Romney-karavaan verder naar Polen voor het laatste deel van zijn Eurotrip.

Kort nieuws

  • Pakkende cover van Newsweek met de titel Romney: The Wimp Factor. Het tijdschrift stelt de vraag of Mitt Romney te onzeker zou zijn voor het presidentschap. Eerder kreeg George H.W. Bush dezelfde behandeling, en Team Romney kan er niet wakker van liggen, zo liet een woordvoerder weten.
  • Ted Cruz lijkt een verassende zege te gaan behalen in de Republikeinse voorverkiezingen voor een Senaatszetel namens Texas. Hoewel de relatief onbekende Cruz het moet opnemen tegen Lt. Governor David Dewhurst die drie keer zoveel te spenderen had in de enorme staat, geniet hij de steun van de Tea Party en prominente conservatieven als Sarah Palin en Rick Santorum.
  • Dick Cheney durft het nu vier jaar later wel te zeggen: de keuze voor Sarah Palin als vicepresidentskandidaat naast John McCain was een foute keuze.
  • Newt Gingrich heeft voor Politico een opiniestuk geschreven ter verdediging van Michele Bachmann en haar oproep om onderzoek te doen naar overheidsmedewerkers die banden zouden hebben met de Moslim Broederschap. Bachmann werd eerder nog van alle kanten aangevallen voor haar verdachtmakingen tegen Huma Abedin, de rechterhand van Hillary Clinton. Hoewel ook vele conservatieven Bachmann afvielen, weigert Eric Cantor, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, zijn collega te veroordelen. Republikeins voorzitter John Boehner deed dat eerder wel.
  • Barney Frank, de pasgetrouwde Afgevaardigde uit Massachusetts en het eerste Congreslid dat ooit uit de kast kwam, stelt desgevraagd dat het homohuwelijk op de agenda moet komen op de nationale partijconventie van de Democraten in september. Frank zit in de Democratic Platform Drafting Committee en had zich daar eerder nog niet eenduidig over uitgelaten.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.