De SP moet ‘stoppen met aasgieren-politiek’, dat zei zorgeconoom Michiel Verkoulen. Omdat we maandag actie hebben gevoerd om het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam open te houden. Die actie deed de SP samen met honderden specialisten, verpleegkundigen en patiënten van dat ziekenhuis. We deden die actie in Leiden, bij het hoofdkantoor van zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea, de verzekeraar die dit ziekenhuis van de ene op de andere dag op slot deed. Medewerkers wisten niet waar ze aan toe waren en patiënten wisten niet waar ze terecht konden. Zelfs het uitdelen van flyers bij het ziekenhuis mocht niet van Michiel Verkoulen, dat was volgens hem een ‘ideologische hobby’. Verkoulen is niet zomaar een zorgeconoom, hij is ook bestuurslid van D66. Ook was hij oud-kandidaat Kamerlid en fondsenwerver voor deze partij. Zijn geld verdient hij als consultant bij Zorgvuldig Advies, een ‘strategisch adviesbureau voor de zorg’. Dit bedrijf krijgt veel opdrachten van het ministerie. Verkoulen is ook lobbyist voor markwerking in de zorg, precies de reden waarom het Slotervaartziekenhuis failliet ging en van de ene op de andere dag werd gesloten.
D66 en SP denken heel anders over de zorg. Voor D66 is de zorg een markt, waar commerciële partijen moeten investeren en winst kunnen maken, daarin geadviseerd door ‘strategische adviesbureaus’ zoals die van Michiel Verkoulen. Voor de SP is de zorg een publieke voorziening, betaald met publiek geld, die publiek moet worden georganiseerd. Daarbij is geen ruimte voor zorgondernemers die winst willen maken met ons zorggeld en als de winst niet hoog genoeg is ziekenhuizen failliet laten gaan. Voor ons is in de zorg ook geen ruimte voor zorgeconomen als Michiel Verkoulen, die optreden als onafhankelijke wetenschappers, maar partijpolitieke standpunten verkondigen, waar ze zelf ook nog eens flink geld aan verdienen. Het Slotervaartziekenhuis is het laatste in een lange lijst van ziekenhuizen die door de marktwerking failliet zijn gegaan. Veelal regionale en kleinschalige ziekenhuizen, die het slachtoffer werden van de concurrentie en de schaalvergroting. Waarbij niet de politiek, niet de zorgverleners en al helemaal niet de patiënten bepalen wat de toekomst is van een ziekenhuis, maar de commerciële zorgverzekeraars, ingefluisterd door de zorgeconomen.
D66 en SP zijn ook heel andere partijen. De SP heeft geen businessclub, zoals D66. Deze Businessclub D66 heeft tot doel ‘een bijdrage te leveren aan de vernieuwing van de Nederlandse parlementaire politiek’. Vol trots meldt de club sprekers van Akzo Nobel, Bol.com en Google, maar ook van zorgverzekeraars als Menzis. Ik vraag me af waarom het vernieuwend is om grote ondernemingen uit te nodigen om te lobbyen voor hun eigen bedrijfsbelangen, dat is een politiek die al zo oud is als het liberalisme. Veel vernieuwender voor onze democratie lijkt me dat politici opkomen voor de belangen van mensen die werken in de zorg en van patiënten die afhankelijk zijn van de zorg. Samen met die mensen heeft de SP maandag een demonstratie georganiseerd, zodat alle betrokkenen hun stem konden laten horen. Dat de SP daarbij aanwezig was kon iedereen duidelijk zien, wij hebben niets te verbergen. Dat kun je niet zeggen van Michiel Verkoulen, die commentaar geeft als onafhankelijke wetenschapper, maar flink geld verdient aan zijn eigen zorgadviezen. Ik zou Michiel Verkoulen willen vragen om eindelijk eens te stoppen met deze ‘aasgieren-politiek’.