In de schaduw van de State of the Union address mocht Senator Marco Rubio uit Florida gister de president namens de Republikeinen van repliek dienen. De 41-jarige zoon van Cubaanse immigranten staat bekend als een groot talent binnen zijn partij, geliefd bij conservatieve en gematigde Republikeinen, en stelde niet teleur. De GOP heeft een eigen Obama gevonden.
De Grand Old Party – of GOP zoals de Republikeinse Partij liefkozend wordt genoemd – zoekt al sinds 2008 naar een antwoord op Barack Obama, iemand die op dezelfde manier stemmen trekt en mensen inspireert. John McCain was het niet in 2008 en Mitt Romney was het niet in 2012. Voor 2016 dient zich in de persoon van Marco Rubio nu wel een kandidaat aan, zo bewees hij gister tijdens zijn reactie op de State of the Union van president Obama. Rubio hield een persoonlijk en inspirerend verhaal, waarmee hij probeerde zwevende kiezers voor zich te winnen zonder de conservatieve vleugel van zijn eigen partij van zich te vervreemden.
De keuze om Rubio naar voren te schuiven voor de eervolle taak om te reageren op de president, was boven alles een strategische. De latino-bevolking wordt electoraal steeds belangrijker in Amerika, en stemt overtuigend Democratisch. Als zoon van Cubaanse immigranten kan de senator uit Florida veel betekenen om die kiezersgroep aan zich te binden. Door zijn speech zowel in het Engels als in het Spaans te houden, liet Rubio zien nadrukkelijk dat doel na te streven. Wat de zwarte bevolking voor Obama was in 2008, moeten de latino’s worden voor Rubio in 2016.
Wat Rubio vooral zo´n sterke kandidaat maakt, is zijn persoonlijke verhaal. Net als Obama met Dreams from my Father, omschreef Rubio zijn bijzondere persoonlijke- en familiegeschiedenis in een boek: An American Son: A Memoir. In zijn speech gister deed hij hetzelde. Hij gaf aan dat zijn vader (barman) en moeder (caissièrre en schoonmaakster) hem geen fortuin hebben nagelaten, maar wel de kans om zijn American Dream te realiseren. Obama verwijt de Republikeinen alleen voor de belangen van de rijken op te komen, maar Rubio gaf aan op te komen voor de belangen van zijn buren: gepensioneerden en immigranten, harde werkers en gewone Amerikanen in de buurt waar hij opgroeide en al zijn hele leven woont. Al die middle class Amerikanen hebben hun American Dream niet aan de politici in Washington te danken aldus Rubio, maar aan de vrije markt en de Amerikaanse mentaliteit die de president volgens hem juist beperkt.
Rubio koos er niet voor om alleen conservatieve Republikeinen naar de mond te praten of om heel fel van leer te trekken tegen de president, maar zocht bewust naar een verhaal dat voor een breed publiek interessant was. Hij sprak niet alleen over economie en de staatsschuld, maar ook over onderwijs en immigratie, over onderwerpen die zwevende kiezers en gematigde Democraten – die ook niet allemaal tevreden zijn met president Obama – aanspreken. En zijn lispelen en blundertje met een waterfles – dat hij met gevoel voor zelfspot weglachte op Twitter – maakten hem alleen maar menselijker.
De weg naar 2016 is nog lang en er kan nog veel gebeuren. Toch lijkt Marco Rubio de aangwezen man om bij de volgende verkiezingen het vaandel van zijn partij te dragen. Hij is jong en charismatisch, kan rekenen op de steun van conservatieve Republikeinen en gematigde kiezers en heeft een persoonlijk verhaal waarmee hij een nieuwe kiezersgroep voor zich kan winnen. Het waren dergelijke kenmerken die Obama aan zijn status hielpen in 2008, en het lijkt er op dat de GOP nu een eigen Obama heeft.
Adriaan Andringa is Amerika-kenner en chef Buitenland bij ThePostOnline.