Column

Sellian in Groningen vindt discriminatie prima, bepaalde groepen zijn nou eenmaal minderwaardig

03-10-2016 16:43

 

Dit is satire, gebaseerd op dit bericht. Lees dus eerst dit bericht.

 

Sollicitanten die kenbaar maken dat ze Jood/allochtoon/vrouw/moslim/homoseksueel zijn komen er bij het Groningse bedrijf Sellian niet in. Sellian heeft maandag officieel het “GEEN EIKELS” beleid vastgesteld. En hebben dat gelijk maar expliciet gemaakt: geen Joden/allochtonen/vrouwen/moslims/homoseksuelen. Ook voormalig joden, allochtonen, moslims, vrouwen uit andere steden maken erg weinig kans op een baan bij Sellian.

Als Groningers lezen zij van Sellian de laatste tijd steeds vaker in de media negatieve stukken over Joden, moslims, allochtonen, vrouwen, homoseksuelen. Inmiddels schamen zij van Sellian zich diep voor deze smet op ‘hun’ mooie stad.  De manier waarop de jongens en meisjes moslims, homo’s, joden, vrouwen, allochtonen respectloos met mensen in de maatschappij omgaan zet een beeld neer van verwende kinderen die denken dat hun gedrag zich verheft boven de rest van het  volk en verbeeld zich dat bij een ‘minderheid’ horen toegang biedt tot de betere baantjes voor de toekomst. Een minderheidssubsidie zou ze aan een goede positie helpen. Het staat goed op je CV, zo gaat de gedachte.

En vroeger was dat ook zo. Het bij een minderheid horen was een investering in je loopbaan. Minderheden schoven elkaar baantjes toe, en ja, die vriendschappen zijn veelal gevormd in het minderheden circuit. Triest is echter dat onder een groot deel van de huidige minderhden wordt gedacht dat dit nog steeds zo is. En voor de groepen in de samenleving waar ondernemers vertoeven en die zo graag contact willen met het talent van de toekomst was een lijntje met minderheden tot voor kort de makkelijkste en daarmee voor de hand liggende manier om met talent in aanmerking te komen.

Maar de wereld is al lang veranderd. Mensen worden tegenwoordig geselecteerd op talent en attitude, niet op ras, afkomstm, religie of seksuele geaardheid. De minderhedencultuur van vroeger is hardnekkig maar sterft wel degelijk uit. En echt talent onderscheidt zich wanneer ze zich weet te verbinden met zijn omgeving. Niet door zich af te scheiden van de omgeving en een eigen subcultuur in stand te houden dat gestoeld is op denkbeelden uit een ver verleden.

Echt talent onderscheidt van de rest om hoe ze zijn in relatie tot de medemens en maakt verschil op resultaat. Jouw identiteit wordt gevormd door je omgeving. Dus wees kritisch met wie je omgaat en denk na hoe anderen jou beïnvloeden. Wie een minderhedenbeleid nodig heeft om zijn eigen identiteit te vormen en daar inspiratie zoekt moet zich afvragen of dat ook anders kan en of dit de juiste omgeving is.

Gebrek aan talent kan je niet maskeren door bij een minderheid te behorenof het doorlopen van een studie. Intelligentie is niet hetzelfde als talent, maar talent maakt het verschil. En talent ontwikkelen kan je overal, echter attitude en de omgeving bepaalt in welke mate en in welke richting. Wees dus kritisch over met wie je om wilt gaan en samen wilt werken. Zodat je maximaal kunt groeien. Als mens én als professional.

Bij Sellian zoeken ze naar echt talent, dus naar mensen die echt op zoek zijn naar groei als mens én als professional. Homo’s, vrouwen, moslims, allochtonen en Joden komen er bij Sellian dus niet in. Zij van Sellian bewaken hun ‘cultuur’, omdat ze trots zijn op hoe ze zijn en zich willen verhouden tot ‘hun’ omgeving. Respectvol en beschaafd. Want ze willen geen eikels in de club die graag andere eikels naar binnen halen.

Aldus Ernst Wallinga, (‘Ondernemend op het snijvlak van organisatie en markt’), directeur van Sellian in Groningen.

 

Dit was satire, een ironische reactie op dit bericht. Het kan goed zijn dat satire en ironie inmiddels verboden zijn. In dat geval kunt u aangifte doen.

 

1 2 3