SIETSKE BERGSMA – 2018: Het grote klikken is begonnen

02-01-2018 14:32

Het grote klikken is begonnen. De censuur en de bijbehorende sociale media bans die sinds drie maanden in Duitsland zowel publieke figuren als de gewone man in hun uitingsvrijheid raakten, bleken slechts een klein voorproefje van wat de Duitse overheid in samenwerking met internet platforms sinds dit nieuwe jaar in petto heeft. De overgangsperiode van de ‘NetzDG‘ (voluit: Netzwerkdurchsetzungsgesetz) – een censuurwet ontworpen door SPD justitieminister Heiko Maas (foto) en mede afgedwongen met hulp van de CDU – is sinds 1 januari 2018 voorbij. Nu mogen ook ‘slachtoffers van online criminaliteit’ zelf anoniem klagen op grond van die wet.

Nieuwjaarstweet politie Keulen

Vicevoorzitter van de AfD fractie, Beatrix von Storch, was het eerste slachtoffer van de verscherpte maatregelen. Ze kreeg een Twitter- en Facebook ban nadat de Duitse politie had geklaagd over haar commentaar op deze nieuwjaarstweet waarin moslims een prettig nieuwjaar wordt gewenst:

 

Von Storch schreef:

“Was zur Hölle ist in diesem Land los? Wieso twittert eine offizielle Polizeiseite aus NRW auf Arabisch. Meinen Sie, die barbarischen, muslimischen, gruppenvergewaltigenden Männerhorden so zu besänftigen?” (Wat is er in godsnaam aan de hand in dit land? Waarom twittert een officiële politiewebsite uit Noordrijn-Westfalen in het Arabisch. Denken jullie zo de barbaarse, islamitische groepsverkrachtende mannelijke hordes te kalmeren?)

Andere gebruikers melden op Twitter – al dan niet met schaterlachende emoticons – ook al de eerste (in de regel anonieme) klachten te hebben gekregen. Deze meneer (of mevrouw) hieronder is boos op een andere meneer die hij niet kent maar volgens hem aan ‘merkelbashing’ doet, empathieloos en narcistisch is, bezeten van macht en zonder scrupules zijn eigen volk veracht:

 

 

 

 

 

 

 

Het ‘bestrijden van haat’ en ‘nepnieuws’ – de officiële lezing van de censuurwet – heeft dus niet eens tijd nodig gehad om zich tot het totaal voorspelbare te ontwikkelen: het oplaaien van haat aan de kant van de klagers. Het hek is op dag één al van de dam. Elke gek, gefrustreerde nietskunner, persoon of organisatie met de intentie om iemand monddood te maken heeft nu een hobby erbij. In de Duitse media wordt al gesproken over massale meldingen van ‘links jegens rechts en rechts jegens links’ – niet zelden (voor die laatsten) vanuit een soort pre-emptive strike.

Klagers met een redder-syndroom

Internationale mainstream media blijven het ondertussen maar hebben over ‘hate speech laws‘, wat klagers een redderssyndroom aanpraat – het idee dat ze goed bezig zijn, terwijl deze wet en de praktijk de bijl aan de wortels van rechtsstaat en vrijheid van meningsuiting is.

Kritiek op de wet zou er slechts zijn vanuit ‘extreem-rechtse hoek en internet-activisten‘. Wat niet zo is, maar zo geframed wordt. Ook wordt geroepen dat AfD’er Von Storch doelbewust haar harde bewoordingen uitte om zo de censuurwet in een kwaad daglicht te stellen. Linkse logica waarschijnlijk, want ook al doet zij dit opzettelijk (om de uitwerking van de wet te demonstreren), dan doet dat niets af het feit dat zij als volksvertegenwoordiging niet door de staat (in casu de politie Keulen) zonder tussenkomst van een rechter verplicht zou moeten worden kritiek op diezelfde staat te verwijderen uit haar tijdlijn. Dat is het einde van democratie.

Hyperalerte situatie

Online ontstaat nu een hyperalerte situatie. Strikt genomen kun je alleen gevrijwaard blijven van klachten als je geen meningen plaatst. En zelfs dan hangt het van de bloeddorst van anderen af of ze je met rust laten of niet.

Als ik zelf melding wil maken, wat ik niet zal doen, maar voor de vorm even (zonder te verzenden) uitprobeerde met de desbetreffende Arabische tweet van de politie Keulen krijg ik dit te zien:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die vijfde optie onderaan is er nu dus bijgekomen. Als ik via het hoofdmenu van die optie doorklik krijg ik de keuze uit tal van bepalingen uit het Duitse wetboek van Strafrecht: belediging – in het bijzonder van religieuze en ideologische verenigingen – laster, opruiing, verspreiden van propaganda, voorbereiding van (tegen de staat gerichte) geweldsmisdrijven, enzovoort.

Hate speech wetten zijn nepnieuws

Ik ben dus voor even aangever, politieagent én officier van justitie ineen. Ik ga immers over de omvang van de klacht, de juridische kwalificatie en de schade door mijzelf of een ander geleden (want ik mag ook voor een ander klikken). Twitter is dan vervolgens de rechter. Een rechter-robot wel te verstaan.

We staren de totalitaire staat momenteel recht in zijn gezicht. Terwijl we (nog) alle middelen hebben om het aan te vechten, moet dat ook gebeuren. Hate speech wetten zíjn nepnieuws, zo simpel ligt het. In 2018 moeten we sterker dan deze wetten worden. Want staten die bang voor de uitlatingen van het volk, vertellen ons daarmee dat we sterker zijn. Sterker dan de reeds verloren, miserabele posities die ze niet bereid zijn democratisch af te staan. Ik klik daar liever over.