Je hoort vaker dat de financiële markten een muur van zorgen beklimmen, als ze aan een langere klim bezig zijn. Dit concept krijgt nu een gouden randje.
De aandelenmarkten zijn niet te stuiten. Er is gewoon geen houden meer aan. Geen week passeert, of de koersen staat hoger. Het wordt een eentonig verhaal, maar nog belangrijker, een gevaarlijk klimaat. Als aandelen nog maar een richting kennen – omhoog – de loert het gevaar om de hoek. Want we weten uit het verleden, als de weerstand naar boven onbestaande lijkt, dan is de stierenmarkt geen lang leven meer beschoren. Nee, in een normaal beursklimaat is er altijd wel sprake van twijfel, verwarring of gewoonweg pessimisme over een stijging. Dit concept noemt men in het vakjargon ook wel een ‘climbing the wall of worry’, oftewel de markten moeten een muur van zorgen beklimmen. Die weerstand vormt immers de (gezonde) basis van de duur van de stijging.
Bij een stevige muur van zorgen hoor je vooral veel kritische meningen over de beursstijgingen, veel meer dan je positieve geluiden hoort. Ook zie je dan een volatiel koersverloop. De ene dag omhoog, dan andere dag mondjesmaat, en dan weer een tegenslag. Per saldo gaan de koersen hoger, maar niet erg vlot. En dan weet je als belegger: dit beursfeestje kan nog wel een tijdje door.
Maar zoals het klimaat vandaag is, waarin je nog amper kritische geluiden hoort, en de koersen zonder veel weerstand hoger gaan, lijkt het wel of iedereen meegaand is met de beurs. Of anders gesteld, iedereen die in de beurs wilde stappen, doet al mee. Enkel de laatsten treden nu nog toe en daarna droogt de koopkracht op. Wat dan in de meest gevallen volgt, is een stevige klap naar beneden, of zelfs een aaneenschakeling van correcties.
Toch gaat het concept van een muur van zorgen wel voor meer segmenten van de markt op. Als we de onderdelen aflopen, dan zien we vooral een vergelijkbaar klimaat bij de grondstoffen in het algemeen, en edelmetalen specifiek. Iedereen die begaan is met de financiële markten, heeft wel een mening over goud (of zilver), maar die is in de meeste gevallen niet positief. Dat is ergens ook wel begrijpelijk, want de prijzen van de edelmetalen zaten jarenlang in een berenmarkt. Zo piekte goud in 2011 net boven 1.900 USD/ounce, en zakte vervolgens helemaal richting 1.000 dollar, om daarna voorzichtig aan wat te herstellen. Inmiddels zijn we al een tijdje uit het dal. En beginnen we een patroon van hogere bodems en hogere toppen te zien voor de goudprijs.
Op de bovenstaande 10-jaars grafiek van goud, afkomstig van Stockcharts.com, kunt u duidelijk het volledige beeld zien. Het neerwaartse trendkanaal sinds 2011 is vorig jaar opwaarts doorbroken, waardoor het herstelwerk is ingezet. En we geven het toe, de nieuwe opwaartse trend is nog jong, maar het sentiment omtrent de uitbraak is overduidelijk negatief. Je hoeft maar een financieel expert aan te spreken op goud, en hij zal je een hele rits aan redenen opsommen waarom u vooral geen goud moet kopen. En precies dat negatieve sentiment is wat men noemt ‘de muur van zorgen’.
Natuurlijk zit er veel meer achter deze draai voor goud. Aan de basis liggen immers altijd de fundamenten, en die beginnen er voor goud steeds beter uit te zien. Goud presteert optimaal in twee scenario’s: in tijden van grote (financiële) onzekerheid, of tijdens periodes van (oplopende) inflatie. Laat het laatste nu aan de orde zijn. Inflatie steekt overal de kop op. In de Verenigde Staten, maar ook in de opkomende markten, zoals Azië of Latijns-Amerika. Zelfs in Europa. Binnen de EU zit inflatie al op 2% en is de trend stijgende. Ook dichter bij huis loopt inflatie nu snel op. Nederland bedroeg het laatste inflatiecijfer al 1,7%, terwijl in België de prijzenbarometer richting 3% schoot. En hierbij moet gezegd: we staan nog maar aan het begin van een nieuwe inflatoire cyclus, die volgens historische maatstaven vele jaren kan duren.
Veel meer heeft goud, als vooruitzicht, niet nodig om hogere prijzen te genereren. Dit terwijl de gemiddelde expert z’n neus ophaalt voor een investering in goud. Dan weet je voldoende: hier is sprake van een gouden muur van zorgen. Wie waarde hecht aan dit systeem, kan niet om goud (en zilver) heen binnen z’n vermogen. Een degelijke allocatie is aan de orde, om zich later niet vast te rijden in de ronkende beursrally van vandaag. Neem wat winst op uw aandelen, en koop wat goud mee in de plaats. Je hoeft niet het roer niet volledig om te gooien, maar blijven zitten zonder vragen stellen, is nu niet de slimste move. Je riskeert immers om tegen de muur te lopen.