Spotify snijdt zichzelf in de vingers met nieuwe privacy-voorwaarden

24-08-2015 13:46

Om gebruik te kunnen (blijven) maken van Spotify moet u toestemming aan al uw contacten in uw smartphone vragen. Eén weigering en u bent klant af. Dat is het gevolg van de nieuwe privacyvoorwaarden van het bedrijf. Mocht ik in uw contactenlijst staan dan zeg ik ‘nee’.

Dat is het gevolg van de nieuwe privacyvoorwaarden, die het bedrijf heeft uitgedokterd en gelden voor zowel betalende als gratis gebruikers. In de kern mogen contactgegevens, locatie, snelheid, afbeeldingen en meer zaken van uw mobiele telefoon door het bedrijf in de gaten worden gehouden. En niet alles is te verklaren vanuit het aanbieden van een muziekluisterdienst.

Onduidelijk

Er is veel wrevel ontstaan over de verandering in de voorwaarden. Die reactie is niet zo vreemd, omdat de verandering duidelijk maakt dat Spotify veel informatie verzamelt die weinig meer te maken heeft met het laten horen van muziek. Zo worden contacten verzameld, locaties, zaken rond sensoren in de telefoon bijgehouden en kunnen gegevens worden doorgegeven aan derde partijen.

Het probleem zit er vooral in dat niet duidelijk is wat er met de informatie gebeurt. Onze wetgeving gaat er vanuit dat wij van dit soort zaken wel op de hoogte zijn, weten waarom gegevens worden verwerkt en dat niet meer persoonlijke data wordt verzameld dan noodzakelijk is voor het leveren van de dienst. Zonder dit soort helderheid is het lastig toestemming geven of je dit wel wilt en Spotify schakelt die bescherming uit.

Sterker nog Spotify maakt heel duidelijk dat de wettelijke bescherming misschien helemaal niet geldt (in artikel 3.4):

 

“Your personal information may therefore be subject to privacy laws that are different from those in your country of residence.”

 

Ofwel: zou het instemmen met deze voorwaarden betekenen dat de Europese regelgeving aan de kant wordt gezet. Natuurlijk is het maar helemaal de vraag of Spotify dat wel kan vragen.

Toestemming vragen

Een opmerkelijke verandering is dat de gebruiker toestemming geeft om zijn of haar contacten te gaan gebruiken. Het bedrijf realiseert dat in sommige landen, zoals Nederland, dit niet zomaar mag en daarom wordt dit probleem bij de gebruiker gelegd door hem te verplichten om toestemming te vragen aan die contacten (artikel 3.3):

 

“With your permission, we may collect information stored on your mobile device, such as contacts, photos, or media files. Local law may require that you seek the consent of your contacts to provide their personal information to Spotify, which may use that information for the purposes specified in this Privacy Policy.”

 

Dus wie aan de slag wil met Spotify op zijn smartphone zal eerst toestemming moeten vragen aan ieder contact in het telefoonboek voor het accepteren van deze voorwaarden. Een bijna onmogelijke taak en ook weinig realistisch. Want wat moet je als iemand nee zegt?

Weinig gelukkig

De keuze van Spotify is dus weinig gelukkig. Er zijn wel diensten die met de privacyvoorwaarden niet zo extreem zijn en beter in onze wetgeving passen. De komende tijd komen er ook nieuwe initiatieven. Jammer want Spotify was een goed legale oplossing voor het luisteren naar muziek. Hopelijk realiseert de entertainment industrie dit zelf ook, zodat ze niet iedereen opnieuw naar het privacyvriendelijke Pirate Bay sturen.