Stel je eigen Grexit samen!

29-06-2015 12:08

OORZAAK

Eigen schuld

1. De kern van de ellende zit bij de corrupte natuur van de Griekse politici die jarenlang een dodelijke verbintenis hebben kunnen aangaan met de rekkelijke arbeidsmoraal der Griekse bevolking. Deze cocktail heeft een kansloze, inflexibele, bureaucratische en volstrekt vastgelopen economie opgeleverd, waar de trojka terecht vergaande eisen aan stelt wat betreft bezuinigingen en hervormingen. Ga door naar 3.

Brussel’s schuld

2. De kern van de ellende zit niet bij de Grieken, maar bij de Europese elite, die midden jaren negentig op lichtzinnige wijze dacht een euro te kunnen invoeren van Noord- tot Zuid-Europa, ten einde de emotionele erfenis van de Tweede Wereldoorlog definitief te begraven, alsmede zelf als onomstreden vredes- en welvaartsapostel de geschiedenisboeken in te kunnen gaan (Kohl, Mitterrand, Kok e.a.). Het prestige van hun opvolgers hangt momenteel dusdanig samen met het slagen van de euro, dat de Europese Centrale Bank in Frankfurt ruimhartig wordt gedekt om de politieke luchtkastelen van destijds tenminste als papieren werkelijkheid overeind te houden. Ga door naar 4.

DEMOCRATIE

Economie allesbepalend

3. Denken dat een stelletje retorisch begaafde blaaskaken in een parlement anno 2015 nog de richting van een land bepalen, kan echt niet meer. Het besturen van een land is geen debatwedstrijd, maar een simpele rekensom. Natuurlijk is het moeilijk afscheid nemen van allerlei democratische fopspenen als verkiezingen, want het levert leuk werk op voor journalisten en vermakelijke tv-uitzendingen met wisselende kansen, waarbij de bevolking haar agressie en hoop kan projecteren op de kaste van politieke kopstukken. Maar entertainment is uiteindelijk geen bord waarvan je kunt eten. Volg de geldstromen op de dag na de verkiezingsuitslag. En de dagen daar weer na. Dat is de enige graadmeter van hoe een land ervoor staat, zoals een medische test de graadmeter is van jou en mijn gezondheid. Ga door naar 5.

Economie niet allesbepalend

4. De zich op cijfers blind starende bureaucraten in Brussel blijven zweren bij de logica van Excel-sheets en hebben daarmee de kracht van Griekenland – hun anarchisme, improvisatievermogen, patriottisme, gecombineerd met vlagen van nonchalance en liederlijkheid – tot de grond toe afgebroken en vergeefs in een humorloos model trachten te persen. De mens is geen machine. En de Griek al helemaal niet! Elke poging de ziel uit een volk of cultuur te rukken – wat de dodelijke omklemming van Griekenland feitelijk is – zal onherroepelijk met rampspoed gepaard gaan. Daarom is het aankomende referendum een teug frisse zuurstof en valt te hopen dat de trotse Grieken zichzelf hervinden door de euro te dumpen. Let maar op: dan zal de economie ook snel weer beter gaan. De ‘eerst de munt, dan de mens’-doctrine vanuit Brussel is onhoudbaar. Ga door naar 6.

MEDIA

Journalisten zijn gedomesticeerde hondjes

5. De ‘boodschappers’ richting het kiezersvolk liggen, gelukkig maar, vrijwel volledig aan de ketting van het door banken geïmpregneerde discours. Die nieuwe schoothond van de NOS, ene Arjan Noorlander, is er een schoolvoorbeeld van: hij ziet eruit als de eerste de beste beursjongen en praat consequent over een ‘Grieks probleem’, alsof Franse en Duitse banken nooit onverantwoordelijke leningen richting Griekenland zijn gaan verschepen en hun economie, uit eigen winstbejag, in het geheel niet naar de afgrond hebben geduwd. Ga door naar 7.

Joris Luyendijk bestáát

6. In zijn laatste bestseller ‘Het kan niet waar zijn’ wordt in feite de volledige ontkoppeling tussen realiteit en bankenlogica geschetst. En hoe de financiële centra zwaardere bolwerken zijn geworden dan de lichtgewicht theaters van de democratie, waarin deskundig kijkende technocraten als nota bene een sociaal-democraat als ‘De Dijs’, wanneer puntje bij paaltje komt, liever Grieken zien creperen dan dat een rekening niet of te laat wordt terugbetaald. Grote vraag: durft Griekenland de ‘overgang’ naar de realiteit te maken? En te gaan leven van wat ze daadwerkelijk kunnen of hebben in plaats van papieren beloftes? Het is niet duidelijk of premier Tsipras het fundamentele karakter van deze keuze inziet, maar hij lijkt wel aan de goede kant te staan door een ‘Nee’ te adviseren voor het mogelijke referendum. Ga door naar 8.

SLAVERNIJ

Macht aan de bollebozen

7. De toekomst is aan bollebozen die aan topuniversiteiten ‘all over the world’ na het behalen van hun diploma worden getransfereerd naar omheinde dodemanswijken, alwaar ze een stabiel gezin stichten en – een paar kilometer verderop, in een grote blokkendoos – de risicovolle rekensommetjes van hun kosmopolitische werkgevers met een sausje van gestudeerde verantwoording zullen omkleden. De rest van de mensheid fungeert als kanonnenvoer voor deze, reeds gemaakte rekensommen. Dat de Griekse regering van Syriza dat niet snapt of niet wil snappen, is, zoals de voormalige EU-president Herman van Rompuy het uitdrukte, ‘een daad van zelfmoord’. Gij zult slaaf zijn of gij zult niet zijn!

Macht aan de verbeelding

8. Door ‘Nee’ te stemmen zullen de Grieken in consumptieve zin kortstondig op de blaren komen te zitten. Maar op de lange termijn zullen ze weer baas zijn over hun eigen verbeelding en zal hun verzet van 2015 achteraf wellicht uitgroeien tot de status van ‘legendarisch’, wat zomaar in een verdienmodel zou kunnen ontaarden aangezien toekomstige generaties met eigen ogen willen zien hoe een volk eruit ziet dat de tentakels van het financiële systeem trotseert. Elke dag rijen voor het standbeeld van Alexis Tsipras!