Beste Windesheimers, jullie hebben massaal gereageerd op mijn column van vorige week over de misstanden op jullie school. De journalistiekopleiding in Zwolle dreigt gesloten te worden, omdat is gebleken dat tientallen leerlingen ten onrechte een diploma hebben gekregen. In de twee semesters dat ik er interviewles heb gegeven, zo schreef ik, was middelmatigheid troef op Windesheim. Presteren was niet belangrijk. En nu kennelijk nog steeds niet. Jullie reacties (met jullie bedoel ik leerlingen, docenten en oud- leerlingen) waren gek genoeg niet onverdeeld positief. Er zat wat bijval bij, voornamelijk van oud- leerlingen die ik mij ook herinner als slimmer dan de rest, maar vooral veel afkeurend geklaag. Geen geklaag over het niveau van het onderwijs, de cijferinflatie en het te hoge belang dat op jullie school aan reflectieverslagen wordt gehecht, maar over mij.
Had ik indertijd niet zelf het probleem moeten aanpakken in plaats van er nu jaren later een column over te schrijven? Uiteraard heb ik dat geprobeerd. Het werd mij niet in dank afgenomen. Aan het eind van mijn tweede semester verliet ik gedesillusioneerd de school. Maar wat doet het er toe? Willen jullie de boodschapper de schuld geven en doen of er niets aan de hand is? Of willen jullie dat de school, en zelfs het onderwijs, beter wordt?
Uitgekotste afgestudeerden
Waar zijn hbo’s voor? Om mensen op te leiden voor beroepen. Dat doen ze steeds minder. Ze kotsen afgestudeerden uit waar de bedrijven geen behoefte aan hebben. Er zijn er teveel en ze zijn niet goed genoeg. Veel redacties nemen geen leerlingen van de school voor journalistiek meer aan. Ze hebben liever universitair geschoolden. De schoolbesturen kan het niets schelen. Ze ontvangen geld om hun leerlingen zo snel mogelijk aan een diploma te helpen. Of ze nu goed zijn of niet.
De hbo’s hebben een vreemd soort autonomie. Het geld dat zij krijgen, kunnen ze grotendeels naar eigen inzicht uitgeven. Dat doen ze lang niet altijd aan goed onderwijs. Aan deze halfwassen liberalisering moet een einde komen. Dan maar in één keer goed. Laten we de beroepsopleidingen- en de financiering ervan- overlaten aan het bedrijfsleven. Daar weten ze vast wel wie en wat ze nodig hebben. Ongemotiveerde slampampers kunnen het schudden.
Deze column verscheen eerder in het Parool en op de website van Teun van de Keuken.