Mijmeren over een reis naar mars! Je eigen koffiekopjes printen! En ‘s avonds erop los musiceren! Het kan allemaal op de topopleiding van de Universiteit Twente. Geen universiteit kan nog zonder topopleiding. Zoiets moét je in de aanbieding hebben – al was het maar omdat Den Haag dat afdwingt. Daarom heeft de Universiteit Twente sinds september de topopleiding ATLAS, de Academy of Technology and Liberal Arts & Sciences. En nu moeten die studenten nog bezig worden gehouden. In een advertentie van een halve pagina (in de Volkskrant van 24 december) maakt programmadirecteur Kees Ruijter bekend dat hij op zoek is naar studenten die slim zijn, ambitieus, keiharde werkers, ‘met hart voor de wereld’. En wat heeft Twente voor hen in de aanbieding? Eén grote bak treurigheid, als we de advertentie mogen geloven. En ik sla niks over:
Missie naar mars. ‘Onderzoek doen naar de eerste bemande missie naar mars? Typisch iets voor ATLAS-studenten!’ O ja? Gaan we ooit naar mars dan? Nee, nooit dus. Kijk, domme plannen zijn er genoeg – met als bekendste voorbeeld die idioten die naar mars willen zonder ervaring, zonder retourmogelijkheid. In de VS is het idee van een bemande marsvlucht allang gekilled. Het is ook veel te gecompliceerd, lastig, en ongehoord duur. Onuitvoerbare zelfmoordmissies, dat is alles wat er voor de komende decennia op het programma staat. En dat is blijkbaar typisch iets voor de ATLAS-studenten Je zal godbetert als werkgever straks een ATLAS-sollicitant krijgen die zijn studietijd daaraan heeft verprutst.
Mythbusters nadoen. Myhtbuster-maker Jamie Hyneman was tijdens zijn Europese tour, alweer lang geleden, ook even in Twente. Om (zoals overal) de fans te ontmoeten en (uiteraard) een geintje uit te halen. Uitstekend programma, Myhtbusters, zeker. Maar met behulp van veel spaanplaat, schroeven en dynamiet filmgrappen nabootsen en urban myths ‘testen’, dat heeft met top echt niks te maken. Wat doet die Jamie in deze advertentie?
Bezoek? Even kopjes en schoteltjes printen. ‘Twintig man op verjaarsvisite? Geen probleem: met je eigen 3d-printer ligt het servies zo klaar.’ Beste Kees, hierbij drie opmerkingen. Ten eerste dat ‘man’. Goed, het is Twente, maar is het je opgevallen dat daar de laatste jaren ook veel meiden lopen? En niemand, écht niemand, geen jongen én geen meid, wil twintig ‘man’ op zijn of haar verjaardag. Dan nog even over de extreme lulligheid van dit voorbeeld. 3D-printen wordt het helemaal. Zeggen ze. Ik heb zo mijn twijfels. Kort gezegd: 3D-printen is een prima niche-techniek die zijn plek best zal vinden, vooral in het MKB. Het is een mooi onderwerp voor de betere HBO-opleiding, dunkt mij. En al dat revolutiegeleuter, al die hijgerige Amerikaanse boekjes en TedX-preekjes, dat opgeblazen gedoe, daar trappen we toch niet in, Kees? En al die belachelijke verhaaltjes over ‘straks heeft iedereen zo’n ding thuis staan’, en dan gaan we allemaal onze meubels, gordijnen, lampen, sieraden, condooms, memobriefjes, tandenstokers en god mag weten wat allemaal printen, allemaal met megazakken plastic snippers in de schuur, want dan gaan we elke morgen ntbijtbordjes printen… Kees, dat gelooft toch werkelijk geen hond? Jij gaat je huis toch niet vullen met die zelfgepruttelde rotzooi? Dus wat lullen we nou over kopjes en schoteltjes? En denk je nou werkelijk dat je topstudenten trekt met dit soort lullige voorbeelden?
Dat is het. Dat is wat slimme, ambitieuze studenten in Twente mogen doen. Mijmeren over een bemande marsvlucht die nooit komt, terugdenken aan Hyneman en koffiekopjes printen. Dat is alles wat deze kostbare advertentie over de Twentse topopleiding te vertellen heeft. Afgezien van nog een blokje tekst over ‘samen erop los musiceren’, wat in Twente blijkbaar een omschrijving is voor wat een studentenorkest doet. En ik moest zachtjes huilen. En heb even gebeden.
Jazeker, beste bestuurders van de Universiteit Twente, ik ben even door mij knietjes gegaan.
Laat dit niet waar zijn. Laat deze advertentie in godesnaam gewoon weer zo’n stompzinnig, platvloers bedenksel zijn van een of ander hopeloos pr-bureau, dat zo nodig weer ‘luchtig’ en ‘leuk’ wil doen, omdat er anders niemand reageert. Dat kan gebeuren. Zo’n fout maakt elke universiteit om de zoveel tijd. Maar mocht ik er naast zitten, mocht deze advertentie het werk zijn van de afdeling voorlichting (of zoiets) van de UT… beste bestuurders, ontsla deze mensen dan niet. Daar schieten ze niks mee op. Dan komen ze straks in de bijstand, en dan moeten ze van Jetta vrijwilligerswerk gaan doen. Propjes rapen. Plantjes water geven. Archiefkasten afstoffen.
Om werkervaring op te doen.
Daar hebben ze niks aan.
Want zinloos werk, dat doen ze nu al.