Tweede Kamerleden Seegers en Hilkens vliegen donderdag naar Stockholm om informatie in te winnen over het prostitutieverbod in dat land, waar niet de prostituee, maar wel de klant strafbaar is. Een goed idee? Ze weten het nog niet, maar gaan eens kijken. Prima idee, kijken. De nieuwe prostitutiewet van 2012 bevatte al een stap in die richting: daarmee zouden in Nederland het bezoeken van een prostituee die niet officieel staat ingeschreven strafbaar worden, maar die wet is aangehouden door de Eerste Kamer. Helaas, want dan zouden klanten in ieder geval twee keer moeten nadenken voor een bezoek, in plaats van gemakzuchtig te denken: het is legaal, dus okee. Het is namelijk wel degelijk een enorm probleem. Ik zeg: go Myrthe, go!
Maar op het internet daalde direct een voorspelbare regen van verontwaardiging neer.
Zo twitterde het (verder trouwens zo respectabel conservatieve) Amsterdamse VVD raadslid Van de Ree meteen: “Wat wil de PvdA volgende week verbieden? Vorige week roken in kleine cafés, nu prostitutiebezoek.”
Maar dat is juist zo krom: dat Engelse rugbyteams hier in het weekend neerstrijken om het lichaam van een 18-jarig Hongaars meisje te gebruiken, is nu legaal. Maar als ze na afloop in zo’n lelijk verlicht kamertje een sigaretje willen opsteken, is dat illegaal, want dát is dan te slecht voor haar gezondheid: dan moet de overheid haar beschermen. Het illustreert hoezeer onze samenleving is geobsedeerd door het uitbannen van een beperkt, fysiek idee van gezondheid—maar tamelijk blind is voor geestelijke schade. Ik ben tegen het rookverbod, al helemaal voor kleine cafés: verantwoordelijke vrije burgers kunnen zelf die afweging maken. Maar juist bij prostitutie is dat niet zo eenvoudig als de gemakzuchtige standaardreacties doen vermoeden.
Zo reageerde ThePostOnline-baas Bert Brussen: “…het verbieden van een vrij beroep, dat het oudste ter wereld is, maakt de zaken er gegarandeerd niet beter op.”
Ook Max Pam slingerde een dergelijke tweet de wereld in.
Niet waar heren! De oudste beroepen ter wereld zijn jager en verzamelaar. Prostitutie is wellicht de oudste vorm van onderdrukking. Onderzoeken wijzen juist uit: sinds de legalisering is de situatie in Nederland verslechterd. Meer misstanden, meer dwang, meer mensenhandel. Ook een grootschalig onderzoek naar prostitutiebeleid in tientallen landen, dat pas verscheen in het tijdschrift World Development, toonde dit aan. In landen waar prostitutie is gelegaliseerd, heeft dat juist geleid tot een toename van mensenhandel, omdat het de vraag sterk aanwakkert. De wet heeft immers een grote retorische kracht. En er zijn ook studies waaruit blijkt dat een hoog percentage van vrouwen in de prostitutie te maken krijgt met posttraumatische stressstoornis; zelfs even hoog als bij verkrachtingsslachtoffers.
“Maar bij strafbaarstelling gaat het ondergronds de illegaliteit in!”
Pavlov. Klanten moeten prostituees wel kunnen vinden. Als klanten haar kunnen vinden, waarom zou de politie dat dan niet kunnen? En als het strafbaar is, kan de politie in ieder geval optreden, terwijl het nu zelfs bij ernstige signalen juridisch vaak bijna niet rond te krijgen is, omdat de betreffende vrouw te bang, te gechanteerd, of tezeer in de war is.
Dan klinkt het bezwaar: “Je moet niet de prostituee, maar de misstanden aanpakken.”
Ook dat is te gemakzuchtig. Als er nu één beroep danwel activiteit is waar die twee heel moeilijk zijn te scheiden, is het de prostitutie. Dat moge duidelijk zijn uit het feit dat ruim tien jaar na de legalisering tussen de 50 en 90 procent van de vrouwen daar gedwongen zit, en dus dagelijks wordt verkracht.
Natuurlijk is het utopisch en naïef te denken dat je prostitutie uit kunt bannen. Maar nog naïever is de gedachte dat je het verkopen van seks kunt “normaliseren” tot een klinische, neutrale handeling tussen twee economische actoren. Daarom wil ik de oproep van Brussen om uit protest naar de Wallen te gaan, met klem ontraden.
Strijd vooral de goede strijd tegen betutteling, maar juist niet op dit punt.
Diederik Boomsma is duo-raadslid voor het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad.