Geen zwetende sporters, maar politici met dure luchtjes op vullen afgelopen week een sportkantine weggedrukt in een Zutphense wijk. Langzaam loopt het zaaltje vol. Een groot deel van het publiek is aangesloten bij een politieke partij en een klein deel komt omdat ze graag willen weten op wie ze moeten stemmen.
Het is één van de vele verkiezingsdebatten die georganiseerd worden. Het gemiddelde raadslid ziet in deze tijd vaker zijn tegenstanders dan zijn vrouw en kinderen. Dit verkiezingsdebat wordt aan elkaar gepraat door een man die weinig weet van politiek, geroemd wordt om zijn goede baan en het liefste over zichzelf spreekt. Bij elk standpunt dat ter sprake komt weet hij wel een bruggetje naar zichzelf te maken.
Er wordt een stelling opgelezen van een verfrommeld papiertje. Netjes om de beurt mogen de politici reageren. Welkom bij het verkiezingsdebat, waar discussie maar voor achteraf bewaard moet worden. In de gemiddelde schoolklas is meer discussie, maar volgens de lelijke flyer die in de lokale supermarkt hangt zijn we toch echt aanwezig bij een debat. Wanneer er alleen al een kuchje uit één van de raadsleden ontsnapt wordt dit direct afgestraft door de debatleider. Netjes het rijtje afgaan! En verder naar de volgende stelling.
In deze gemeente doen tien partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Omdat ChristenUnie vermoedelijk in de kerk zit worden er bij dit debat negen partijen vertegenwoordigd. Alle negen partijen zijn het opvallend vaak met elkaar eens. GroenLinks heeft, hoe toepasselijk, een groentje naar voren geschoven – een dame die nog vrij jong oogt en nieuw op de lijst staat. Op alle stellingen komt het antwoord: “Ik ben het met (partijnaam naar keuze) eens”. Vanaf de zijlijn moet ze geregeld hulp krijgen om te voorkomen dat iedereen gaat denken dat ze bij de SP of bij de VVD hoort. Als ze namens een van die partijen daar had gestaan was haar inbreng niet anders geweest.
Er zijn gemeenten in ons land waar niks aan de hand lijkt te zijn. In Zutphen is dit dus allerminst het geval. Raadsleden maken elkaar af op social media, gaan met een collectebus de straat op wanneer een fractievoorzitter zijn mening geeft over de vergoeding en laten elkaar niet heel in opiniestukken. Wanneer ze elkaar echter onder ogen komen is er plotseling niks aan de hand.
Het debat zit erop. De zwevende kiezer verruilt de sportkantine voor de televisie. Hier wordt namelijk ook een debat rondom de gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. Eentje die net zo succesvol is als die in de buurthuizen en kantines. De fractievoorzitters van de landelijke partijen gaan daar in gesprek over de lange tocht naar de stembussen, wat helemaal nergens op slaat. Want wat weet Jesse Klaver over de leegstand in Stadskanaal? En zou Tunahan Kuzu weten wat er speelt in de Arnhemse politiek? Vast niet.
Na een aantal debatten gezien te hebben ben je nog geen stap verder met het maken van je keuze. Heb je nog geen enkel idee op wie je gaat stemmen? Vermijd dan de komende weken de buurthuizen, sportkantines, scholen en andere locaties waar je debatterende politici kan aantreffen. Het volgen van een gemiddelde Twitter-fittie tussen twee raadsleden levert je al een stuk meer informatie op, dan het saaie en suffe verkiezingsdebat.
Blijf. Daar. Weg!
Foto: Lijsttrekkers in gesprek tijdens bijeenkomst van politieke partijen van Den Haag in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen.