Polen zijn watjes. Wie werkt er nou 10 uur per dag bij een yup in de Grachtengordel voor 4,50 per uur? En dan nog zwart? Wie slaapt nou met z’n 35-en in een smal studentenkamertje en drinkt mitsgaders alleen zelfgestookte vodka met zwarte koffie, klaargestoomd in een vergeeld keukentje? Wie steekt er nou 7 dagen per week asperges bij een slavendrijfster in zuid Brabant en laat zich afschepen met een weekloon van 45, 50 euro? De Polen, die doen dat, de schatten. Ze doen het gewoon. En als ze na 10 jaar ploeteren eindelijk een schamele 5000,- euri bij elkaar hebben geschraapt vertrekken ze met stille trom terug naar Bydgoszcz waar hun ouwe moeder op verzorging wacht.
Nee, dan de Bulgaren. Zij zijn het voorbeeld van de Europese rijkdom aan beschaving en ondernemerslust. Je kan het alleen al zien aan de het prachtige Hoger Onderwijs dat in steden als Zara Zagoera en Blagovgrad aan het opbloeien is. Allereerst is er de faculteit van Financiële Extractie (Финансови екстракция). De faculteit wordt geleid door Professor Dr. Georgi Kyosevanoknet. Hij is de inspirator van nieuwe vakken als “Geldmachine Interventies” en “Internet Praxis”. Ik zocht de professor op. Hij ontvangt me in zijn smaakvol ingerichte werkkamer met een echte Matisse en een Monet aan de wand.
“Onze studenten zijn inventief en ondernemend” , vertelt de hooggeleerde Georgi me trots. “In slechts enkele maanden hebben ze de graad Bachelor Extractie behaald. Die graad is op zichzelf al voldoende om naar het noorden te vertrekken en in Duitsland, Frankrijk of Nederland een bloeiende praktijk op de bouwen. De echt getalenteerden gaan echter door tot de graad Master Moneyhandling. Zij kennen het geldtransport, de elektronische bankiersorganisatie en de monetaire distributie na hun afstuderen tot in de puntjes. Dat maakt hen experts op het gebied van geldcreatie –en bewegingen, en dat legt hen geen windeieren. Ik heb met ze afgesproken dat ik achteraf 15 procent ontvang van hun opbrengsten. Noem het gesuspendeerd collegegeld”.
Ik ben onder de indruk. Een mager zonnetje schijnt door de lentegroene bomen in het parkje achter de universiteit. Een kind speelt.
Ik besluit op zoek te gaan naar een andere faculteit. En ja, ik stuit op een moderne en uiterst succesvolle afdeling van de Staatsuniversiteit van Blagovgrad. Het is de afdeling Lichamelijke Compositie (Физически състав). Ook hier een alleraardigste afdelingsleider, dit keer een dame, Professor Siegfrieda Bothe, oorspronkelijk uit de DDR. “Ja”, lacht ze , als ik haar naar haar ervaring en opleiding vraag”. Ja, ik heb een gedegen achtergrond. In de medische wetenschap sta ik bekend als een gedurfde tante”. Ze schatert het uit, en vertelt met smaak over haar verleden als kamparts en manager van Medical Detainee Handling in het oosten van Duitsland.
“Wij leren onze studenten de in en outs van het menselijk lichaam”, legt ze geestdriftig uit. “Na de basisopleiding ledematen en innerlijke organen (limbs and inner organs) gaan we naar de praktijkvakken. Het hanteren van messen, scalps, machetes, bijlen, zwitserse zakmessen en botzaagjes. Want je moet wat, na al die theorie. We leren de studenten hoe ze lichamen volledig uit elkaar kunnen halen en decomposeren, zoals wij dat noemen. En ik moet zeggen, we hebben zeer getalenteerde studenten, van alle leeftijden en van alle gezindten. Laatst hadden we nog twee uiterst leergierige studenten uit Ghana, in het kader van een academisch uitwisselingsprogramma. De EU heeft het allemaal gesubsidieerd en we zijn de EU dan ook zeer dankbaar”.
Helaas is het gesprek ten einde, want Siegfrieda moet naar een volgende afspraak. En weg is ze in haar net aangeschafte donkerblauwe BMW 760LI. Wat een charmante vrouw, welk een verrijking voor ons Europa.
Hein Westerouen van Meeteren is jurist en gespreksleider. Hij woont in Amsterdam.