Voetballiefhebbers verheugen zich massaal op het naderende WK. In het kielzog van de voetballers startten de Nederlandse hockeyers afgelopen weekend het WK Hockey in Den Haag. In een vol stadion in Den Haag wonnen zowel de Nederlandse mannen als vrouwen hun eerste wedstrijden. In alle facetten was het een genot om de live-uitzendingen van de NOS te bekijken. Een aanrader voor elke voetbalfan die niet kan wachten tot de bal rolt in Brazilië.
Hockey is in Nederland een enigszins ondergewaardeerde sportdiscipline. Ieder voetbalweekend wordt voorbeschouwd, live op de buis gebracht en nog ellendig lang geanalyseerd. Tussendoor zijn er praatprogramma’s, quizen en midweekse wedstrijden. Ook schaatsen en zelfs darts krijgen ruimschoots de aandacht. De uitslagen van de vaderlandse hockeycompetitie vindt u enkel op teletekst. En dat, terwijl de sport alles heeft wat een moderne sport moet hebben.
Het was een genot om de ploegen in Den Haag aan het werk te zien. Geen volgevreten vedettes die met geblindeerde ramen komen aanscheuren in hun hippe bolides en voor de camera’s enkel plichtmatige clichés uitkotsen, maar welbespraakte jongens en meisjes die kippenvel krijgen van het ADO Den Haag stadion. Laat een international van Oranje dat eens uitspreken zonder met zijn ogen te knipperen: kippenvel van het ADO Den Haag stadion.
Het hockey is zijn tijd vooruit. Waar de grijze FIFA-bazen maar niet willen inzien dat technologie de sport kan helpen, zorgt de technologie bij de hockeywedstrijden juist voor wat extra’s. Een videoscheidsrechter die bekijkt of een bal wel of niet een voet raakte, een scheidsrechter met een headset die zijn beslissingen verduidelijkt voor de televisiekijker. Wanneer de bal buiten de lijnen is geweest mag een speler er zelf mee aan de wandel en een smerige overtreding levert een tijdstraf – en dus een man-meer-situatie op: alles om het kijkplezier te verhogen. De strafballen om eventueel een wedstrijd te beslissen zijn vervangen door een shoot-out; alles om de sport spannend en aantrekkelijk te houden.
Bovendien is er bij de nationale teams ook een stukje realisme ingeslopen, boven het oerhollandse opportunisme. Waar bij voetbal de romantici tot 2010 nog mochten klagen over het afschaffen van de Hollandsche school (aanvallend spel in een 4-3-3 formatie) is er nu een soort nationaal managementoverleg over de tactiek. Van Gaal consulteert zijn sterspelers en begint verdedigend te spelen. Hockey-coach Paul van As ging Van Gaal voor, nadat zijn ploeg weliswaar wervelend speelde, maar zelden prijzen won en koos voor de countertactiek.
Hockey loopt jaren voor op het romantische en conservatieve voetbal. De spelers zijn een verademing om naar te kijken, zowel op als buiten het veld. Sterker: op dit niveau is hockey één van de weinige sporten waarbij het qua amusementswaarde weinig uitmaakt of je naar de mannen of de vrouwen kijkt. De gedrevenheid van de sporters en hun zeer professionele staf, die alles tot in de details uitstippelen en durven te vernieuwen en experimenteren, straalt ervan af. De progressieve sportfederatie zorgt voor de voorwaarden om de sport voor elke sportliefhebber aantrekkelijk te maken. Ga dat kijken mensen, dat WK hockey.
Hopelijk kijkt Sepp Blatter ook naar de NOS.