“Hoe wordt dat systeem bij jouw kind kapot gemaakt, door hem duidelijk gemaakt te worden: iedereen is gelijk. Moslims, Joden, christenen, allemaal gelijk, zolang je maar niet steelt, zolang je maar niet liegt, zolang je maar geen gekke dingen doet, is iedereen gelijk. En als jouw kind een christen leraar of lerares heeft, dan praten ze ook nog eens met het paradijs, iedereen gaat naar het paradijs, behalve degenen die liegen of die slechte dingen doen, die mensen verkrachten. Dan is het gehele verwerkingssysteem van jouw kind kapot gemaakt. Waarom? Omdat de islam het tegenovergestelde zegt en ons leert.”
Aan het woord is Shaykh Suhayb Salaam. Dit is geen uitzending van de Publieke Omroep van de Islamitische Staat. Maar een les ‘Hoe voed ik mijn kind op in Nederland’ van Instituut Opvoeding en Educatie, verbonden aan de Stichting al Fitrah in Utrecht. Suhayb Salaam is docent islamitische opvoedkunde, islamitische psychologie en islamitisch management. Al Fitrah is een erkend leerbedrijf, dat zegt samen te werken met verschillende universiteiten en hogescholen. Ze verzorgen stages voor jongeren, met als beloning ‘eeuwige investering voor het hiernamaals door bij te dragen aan de da3wah’. De stichting verzorgt ook buitenschoolse opvang en opvang van ontspoorde jongeren.
De les van Suhayb Salaam lijkt me een typische uiting van salafisme, een vorm van islam die onverdraagzaam is naar anderen en moslims probeert te isoleren van onze samenleving. Onze politieke polder kan bijna alle opvattingen verdragen, maar heeft moeite met mensen die zich niet uitspreken, of die de boel belazeren. In onze polder is ook behoefte aan mensen die groepen vertegenwoordigen. Salafisten maken daar handig gebruik van. Door naar buiten toe een boodschap te brengen van samenwerking en integratie, door leerlingen stages aan te bieden en jongeren te begeleiden. Maar ondertussen moslims op te zetten tegen onze vrijheid en tegen onze democratie.
In 2007 nam de Tweede Kamer voor het eerst een motie aan van mijn hand voor een minder naïeve omgang met salafistische organisaties, maar PvdA-minister Ter Horst ging gewoon voort met de politiek van praten en subsidiëren. De AIVD kreeg wel meer realiteitszin en beschouwt sinds enkele jaren salafistische organisaties als een startpunt van radicalisering. Vorige week bleek dat mogelijk ook de PvdA nu ‘om’ is. Minister Asscher gaat op mijn verzoek een uitgebreid onderzoek doen naar salafistische organisaties. Hun activiteiten, financiering en verbondenheid met lokale overheden, scholen en andere organisaties wordt onderzocht. Ook wordt onderzoek gedaan naar Stichting al Fitrah.
De afgelopen jaren werden we verrast hoe snel jonge mensen soms radicaliseren. Hoe snel mensen die hier zijn geboren en hier zijn opgegroeid, vallen voor een ideologie van haat en geweld. Van afkeer van de vrijheid en democratie waar wij juist zo trots op zijn. Een mogelijke verklaring ligt in het feit dat we salafistische organisaties zo lang hun gang hebben laten gaan. En zelfs subsidies hebben gegeven, voor begeleiding bij huiswerk, of opvang van ontspoorde jongeren. Daardoor lijkt ook een vruchtbare bodem ontstaan voor ronselaars en haatpredikers. Het onderzoek naar salafistische organisaties moet voor de zomer klaar zijn. Dan hoop ik dat eindelijk de naïviteit verdwijnt. En we een wat hogere dijk gaan leggen om onze politieke polder.