Tiny Koppes werkt al 27 jaar bij de Belastingdienst en voelt zich de laatste jaren meer en meer gediscrimineerd. Haar baas – de overheid dus – dwingt haar tot werkzaamheden die ze niet wil doen. “Het is te gek voor woorden. Je wordt zomaar tot van alles gedwongen”, vertelt de aangeslagen belastingambtenaar.
“Sinds 1998 word ik als christen stelselmatig uit mijn beroep gepest”, vindt Tiny. In dat jaar werd het geregistreerd partnerschap in Nederland ingevoerd, waarmee homoseksuele stellen feitelijk dezelfde rechten kregen als getrouwde mannen en vrouwen. Drie jaar later werd dat officieel bekrachtigd door ook het burgerlijk huwelijk open te stellen voor homoseksuele paren. Koppes: “Toen begon de ellende pas echt.”
Tiny Koppes is zogeheten ‘gewetensbezwaarde’ of ‘weigerambtenaar’, al vindt zij die laatste maar een vreemde term. “Ik doe toch gewoon mijn werk? Alleen als het om de belastingaangifte van een homostel gaat, dan vraag ik of een collega voor me in wil vallen. Dat moet toch gewoon kunnen?”
Tiny vindt dat zij door haar geloof niet mee kan werken aan ‘de verdere hedonisering van de maatschappij’. “Het huwelijk is iets tussen man en vrouw. Zo heeft Hij het bedoeld. Ik kom ernstig met mijn geweten in de knoop als ik middels mijn beroep meewerk aan deze goddeloze opmars van zedeloosheid.”
Haar werkgever denkt daar echter anders over. Die vindt dat Tiny Koppes gewoon haar werk moet doen, ongeacht de situatie van degene die aangifte doet. “Mevrouw Koppes is aangenomen om belastingaangiftes te verwerken. Als zij dat niet wil, kan ze op zoek gaan naar ander werk”, stelt directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst. “Straks kunnen we uitzonderingen blijven maken. Voor werknemers die geen aangiftes van allochtonen willen verwerken, of van negers of vrouwen.”
“Als mevrouw Koppes geen aangiftes wil innen van homostellen, kan ze misschien beter kerkbelasting gaan innen”, aldus Veld. “Bij ons is er dan in elk geval geen plaats meer voor mevrouw.”
Koppes wil haar recht op gewetensbezwaren bevechten bij de rechter. Haar advocaat Hennie Leeflang spreekt zelfs van discriminatie. “Dit past in de trend van een oprukkende secularisatie van onze samenleving. Nietsontziend en onomkeerbaar lijkt alles wat met religie te maken heeft uit onze maatschappij verbannen te worden. Dat moet een keer stoppen”, vindt Leeflang. “Mijn cliënt heeft zwaarwegende redenen om een deel van haar werk niet te kunnen doen; namelijk het meest persoonlijke en dierbare wat zij heeft: haar geloof. Dan kan toch vast wel iemand anders die belastingaangiftes behandelen?