Business

Wall Street nerveus over ‘fiscal cliff’

28-12-2012 18:35

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York zijn vrijdag in het rood gesloten. Beleggers leken de hoop te verliezen dat Amerikaanse politici er nog voor de jaarwisseling in slagen een akkoord te sluiten waarmee de gevreesde 'fiscal cliff' kan worden voorkomen. Naar verluidt wil president Barack Obama geen nieuwe voorstellen doen om de Republikeinen over de streep te trekken.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 158,20 punten (1,2 procent) lager op 12.938,11 punten. De S&P 500 zakte 15,67 punten (1,1 procent) tot 1402,43 punten. De breed samengestelde index ging nu al 5 handelsdagen op rij omlaag. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 25,59 punten (0,9 procent) tot 2960,31 punten.

Obama houdt vrijdag overleg in het Witte Huis met de kopstukken van Democraten en Republikeinen in een nieuwe poging de impasse in de begrotingsonderhandelingen te doorbreken. Obama zou vasthouden aan zijn oude plannen. Er gaan wel geluiden de ronde dat een beperkte deal mogelijk zou kunnen zijn.

Als de Republikeinen en Democraten het voor 1 januari niet eens worden, treden automatisch omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen in werking die naar verwachting schadelijk zullen zijn voor de economie.

Beleggers op Wall Street kregen nog enige macrocijfers te verwerken. Zo werd bekendgemaakt dat de aanstaande verkoop van woningen in november naar het hoogste niveau is gestegen in 2,5 jaar. Het was de derde maand op rij dat de voorlopige verkoop van bestaande woningen toenam. Ook bleek dat de economische bedrijvigheid in de regio rond Chicago in december sterker is toegenomen dan was verwacht.

In de Dow was computerbedrijf Hewlett-Packard (HP) een daler met een verlies van 2,6 procent. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar vermeende boekhoudfraude bij Autonomy, dat vorig jaar door HP werd overgenomen voor 11 miljard dollar. HP had geklaagd dat Autonomy over zijn prestaties heeft gelogen.

De oliefondsen ExxonMobil en Chevron lieten verliezen zien tot 2 procent.

Het aandeel Facebook ging 0,5 procent omlaag na berichten dat de foto-app Instagram miljoenen gebruikers is kwijtgeraakt na gestaakte plannen om de gebruikersvoorwaarden aan te passen. Na die plannen brak een storm van kritiek los op Instagram. Instagram werd eerder dit jaar overgenomen door Facebook voor 1 miljard dollar.

De euro was 1,3221 dollar waard, tegen 1,3213 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 90,69 dollar, een daling van 0,2 procent. Brent stond op 110,51 dollar.