AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs heeft maandag het beste jaar sinds 2009 positief gesloten. Ondanks de dreigende mislukking van de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen eindigde de hoofdgraadmeter van het Damrak licht in de plus. De jaarwinst voor de AEX kwam daardoor uit op bijna 10 procent.
Na een verkorte handelsdag eindigde de AEX maandag 0,2 procent hoger op 342,71 punten. De MidKap eindigde nagenoeg onveranderd op 543,06 punten. De index voor middelgrote fondsen ging in 2012 ongeveer 14 procent omhoog. De beurs in Parijs won op de laatste dag van het jaar 0,6 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,5 procent in. In Frankfurt werd op oudjaarsdag niet gehandeld. De DAX-index sloot 2012 vrijdag al af met een jaarwinst van bijna 30 procent.
Beleggers wachten maandag nog altijd op doorslaggevende actie van Amerikaanse politici. Zij moeten later op de dag alsnog een compromis zien te bereiken over de aanpak van de staatsschuld. Op die manier moet de gevreesde fiscal cliff, een reeks automatische bezuinigingen en belastingverhogingen die een zware rem zetten op de economische groei, worden vermeden. Afgelopen weekeinde slaagden Democraten en Republikeinen er opnieuw niet in hun meningsverschillen te overbruggen. Rond 17.00 uur (Nederlandse tijd) komt de Senaat weer bijeen.
Air France-KLM was in 2012 veruit het best presterende aandeel in de AEX. De luchtvaartcombinatie werd bijna 80 procent meer waard. KPN presteerde het slechtst, met een koersverlies van 60 procent.
Maandag waren de rollen omgedraaid. Air France-KLM hoorde bij de verliezers met een min van 0,4 procent. KPN was koploper. Het telecomconcern kreeg er 1,4 procent bij.
In de MidKap verloor SNS Reaal 2 procent van zijn beurswaarde. NRC Handelsblad meldde zaterdag dat de bank en verzekeraar in 2010 door accountantskantoor Ernst & Young al werd gewaarschuwd voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille. In een vertrouwelijk rapport zou Ernst & Young hebben geadviseerd om circa 1,2 miljard euro af te schrijven op de internationale vastgoedleningen. SNS deed dat niet. Met het verlies eindigt SNS het beursjaar in stijl. De bank en verzekeraar zag in 2012 bijna 40 procent van zijn beurswaarde verdampen.
Ziggo won 0,2 procent. Bestuursvoorzitter Bernard Dijkhuizen liet afgelopen weekeinde in het Algemeen Dagblad doorschemeren dat de kabelaar een fusie met UPC niet uitsluit. ,,Met meer schaalgrootte kunnen we efficiënter werken en de consument nog beter bedienen'', aldus Dijkhuizen.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte maandag 0,8 procent tot 90,10 dollar. Brentolie was met 109,55 dollar per vat 1 procent goedkoper dan aan het begin van de dag. De euro werd voor 1,3190 dollar verhandeld, tegen 1,3215 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.