AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen schommelden vrijdagmiddag rond de slotkoersen van een dag eerder. Een positief rapport over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten en de vrees dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma hielden de graadmeters in evenwicht.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel onveranderd op 350,63 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 544,61 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent. Frankfurt bleef onveranderd en Londen klom 0,4 procent.
Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening ongewijzigd op 13.387 punten. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in december met 155.000 banen is gegroeid. Economen hadden gerekend op 153.000 nieuwe banen. De banengroei in november werd opwaarts bijgesteld van 146.000 tot 161.000 banen.
Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) bleek een dag eerder dat een flink aantal bestuurders ervan uitgaat dat de centrale bank dit jaar stopt met het opkopen van obligaties om de economie aan te jagen. Het opkopen van obligaties is het belangrijkste instrument dat de Fed heeft om de economie te ondersteunen, nu de rente al enkele jaren op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent staat.
In de AEX stond vastgoedbedrijf Corio bovenaan met een winst van 2,4 procent na een adviesverhoging door Berenberg. Chipmachinemaker ASML was de grootste daler met een verlies van 1,6 procent.
Shell klom 0,2 procent. Het olieconcern onderzoekt de schade aan het gestrande boorschip Kulluk in de wateren bij Alaska. Het bedrijf heeft nog geen tijdschema voor de berging van het schip, dat in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen sloeg.
In de MidKap was kabelaar Ziggo de grootste verliezer met een min van 1,4 procent. De Zwitserse bank UBS verlaagde zijn prognose voor het aantal klanten dat het bedrijf het afgelopen kwartaal heeft getrokken. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de grootste winnaar in het middensegment met een plus van 3,9 procent.
De euro was 1,3035 dollar waard, tegen 1,3105 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 92,64 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 111,35 dollar.