AMSTERDAM – Producent Dave Schram stapt naar de rechter over een leeftijdsadvies van de Kijkwijzer die zijn familiefilm De Groeten van Mike! heeft gekregen. De keuring moest na drie klachten over een stoeipartij in de film worden bijgesteld van alle leeftijden naar 6 jaar en ouder. Schram stelt dat deze actie nergens op slaat en dat NICAM, de organisatie die verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer, enorm slordig omspringt met het geven van de classificaties aan films en tv-series.
De producent, die eerder successen als Kruimeltje, Pietje Bell en Sonny Boy maakte, noemt de Kijkwijzer “een volstrekt gedateerd systeem dat gemakkelijk te manipuleren is. Drie van de 240.000 bezoekers klagen over een scene die niets voorstelt en gelijk wordt een groot deel van het beoogde publiek de toegang tot de film ontzegd.” De producent diende al een klacht in bij NICAM over de gang van zaken, maar werd in het ongelijk gesteld.
De Nederlandse filmdistributeurs steunen Schram in zijn mening dat er snel iets aan de Kijkwijzer moet veranderen. Voorzitter Wilco Wolfers van branchevereniging NVF denkt echter niet dat een gang naar de rechter een oplossing biedt. “Het instellen van een klachtendrempel zou onze bezwaren wegnemen”, stelt hij. “Eén klacht is geen klacht. We overleggen daar al langere tijd met het NICAM over.” Op basis van één klacht dat Gargamel te eng was, werd bijvoorbeeld de Kijkwijzer van De Smurfen (die meer dan 500.000 bezoekers trok) bijgesteld van alle leeftijden naar 6 jaar en ouder.
Directeur Wim Bekkers van NICAM stelt dat zijn organisatie niet verantwoordelijk is voor de keuring van films en series. “Het mooie van dit systeem is dat de sector zelf verantwoordelijk is voor de leeftijdsclassificaties”, legt hij uit. Distributeurs van films moeten aan de hand van een vragenlijst die het NICAM opstelt de classificatie bepalen. “Die lijst is opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek over hoe schadelijk bepaalde elementen in een film kunnen zijn voor jongeren.”
Maar volgens Schram deugt er niets van die lijst. “Als een kind in beeld zijn vinger open haalt en er vloeit een druppel bloed, dan is het advies al 12 jaar en ouder”, noemt hij als voorbeeld. “Er is geen land in Europa waar een systeem wordt gehanteerd dat zo betuttelend werkt.” Hij heeft dinsdag op YouTube een filmpje geplaatst waarop het publiek zelf kan bepalen of er zo´n groot verschil is tussen zijn versie van het gewraakte fragment en de versie zonder de shots die volgens de NICAM-lijst schadelijk zouden zijn voor kinderen.
Schram is overigens niet de enige boze filmmaker. Ook regisseur Dick Maas, regisseur van klassiekers als De Lift, Flodder en Amsterdamned, is laaiend op het NICAM om de handelswijze die nu wordt gehanteerd. “Toen Flodder in 1986 uit kwam, was de keuring alle leeftijden”, stelt hij. “Nu staat op site van de Kijkwijzer 12 jaar en ouder. Amsterdamned was toen 12 jaar en ouder, nu is het advies 16 jaar. Het is absurd dat het beleid nu veel strenger is dan in de jaren tachtig.” Maas steunt Schram in zijn gang naar de rechter.
Volgens directeur Bekkers van NICAM gaat de vergelijking van Maas mank. “Toentertijd maakte Nederland nog gebruik van een filmkeuring die door de overheid werd gereguleerd.” Het NICAM wil niet inhoudelijk ingaan op de kritiek van Schram. “Wij geven geen commentaar op de behandeling van zaken door de klachtencommissie.” Het voorstel van de NVF voor een klachtendrempel zit Bekkers niet zitten. “Het is voor het vertrouwen in de Kijkwijzer essentieel dat we bij klachten corrigeren: of dat er nou 3 zijn of 1000. Anders wordt het een rommeltje.”