Cult

Nachtwacht keert terug naar zijn vaste stek

27-03-2013 10:06

AMSTERDAM (ANP) – Het Rijksmuseum in Amsterdam is woensdagochtend begonnen met de verhuizing van de Nachtwacht naar zijn vaste stek: de Nachtwachtzaal. Tijdens een minutieus uitgevoerde operatie verlaat het wereldberoemde schilderij van Rembrandt de Philipsvleugel, waar het meesterwerk tijdens de verbouwing van het museum de afgelopen 9 jaar te bewonderen was.

Het 170 kilo zware schilderij wordt in een kist naar buiten gebracht en op een speciaal versterkte wagen geplaatst. Zo'n acht mannen duwen de kar vervolgens met een snelheid van 18 meter per minuut naar het hoofdgebouw. Daar wordt het 4,5 meter brede kunstwerk rond 12 uur omhoog getakeld, het museum in.

Museummedewerkers hebben het schilderij 's ochtends in alle vroegte uit de lijst gehaald en in een houten frame geplaatst. Om het frame is een beschermhoes aangebracht met sensoren die de temperatuur, de luchtvochtigheid en eventuele schokken in de gaten houden. Het omhulsel bestaat uit een stalen frame van 300 kilo, een isolatielaag van speciaal schuim en een beschermdeken.

Tijdens de verhuizing zijn strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. De politie heeft de wijde omgeving van het museum afgezet en vele agenten rondlopen om de boel in de gaten te houden.

De Nachtwacht werd in december 2003 van zijn plaats gelicht voor de grootscheepse renovatie. Daarvoor verliet het doek slechts twee keer eerder het museum. In 1898 hing het schilderij in het Stedelijk Museum in Amsterdam voor een Rembrandt-tentoonstelling.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 dook het schilderij op verscheidene plaatsen onder, om uiteindelijk in 1942 opgerold 35 meter onder de grond in de Sint Pietersberg bij Maastricht te worden opgeslagen. Na de bevrijding keerde het werk in juni 1945 per boot terug naar Amsterdam.

De Nachtwacht is het enige kunstwerk dat terugkeert op de oorspronkelijke plek. Na de heropening van het vernieuwde museum op 13 april kunnen bezoekers het werk weer zien.