Cult

Bokma en Van Huêt kunnen Louis d’Or winnen

30-03-2013 15:04

AMSTERDAM (ANP) – De acteurs Pierre Bokma, Fedja van Huêt en Hein van der Heijden kunnen dit jaar de belangrijkste toneelprijs van Nederland winnen. Ze zijn genomineerd voor de Louis d'Or. Voor de vrouwelijke toneelprijs, de Theo d'Or, zijn Halina Reijn, Karina Smulders en Marieke Heebink in de race. Dat heeft de jury zaterdag bekendgemaakt in het programma AVRO Opium Radio op Radio 1. De prijzen worden in september uitgereikt.

Bokma speelt de hoofdrol in het toneelstuk De Verleiders, over de vastgoedfraude. ,,Het vakmanschap van deze acteur is in alle handelingen voelbaar, van de kleinste gebaren tot de extreemste uitvallen'', aldus de jury.

Van Huêt brengt Macbeth uit het beroemde stuk van William Shakespeare tot leven. Daarin speelt hij volgens de juryleden ,,de wanhoop, onzekerheid, het geleidelijk transformeren tot dader, met volle overgave. Zijn spel vergt een twee uur durende krachtsinspanning, waarin hij geen moment verslapt of de controle verliest.''

Van der Heijden is Lex in het stuk Mightysociety10. Dat is het tiende en laatste deel van een reeks voorstellingen over actuele onderwerpen. De jury prijst Van der Heijden onder meer voor ,,zijn weergaloze openingsmonoloog''.