Cult

125-jarig jubileum Concertgebouw en -orkest

10-04-2013 05:31

AMSTERDAM (ANP) – Met een 'Sterrenjubileum' vieren het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest woensdagavond in Amsterdam hun 125-jarig bestaan. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn als speciale gasten aanwezig bij het verjaardagsconcert in het Concertgebouw.

Onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons speelt het Concertgebouworkest werken van onder anderen Mahler, Strauss en Prokofjev. De avond eindigt met variaties op het volkslied 'Komt vrienden in het ronden', dat voor de avond is gecomponeerd door Bob Zimmerman.

Aan het jubileum werken beroemde solisten mee als violiste Janine Jansen, de Chinese pianist Lang Lang en de Amerikaanse baritonzanger Thomas Hampson. Ook musici van andere orkesten doen mee, van onder meer de Wiener Philharmoniker en de Berliner Philharmoniker. De AVRO zendt het concert live uit op Radio 4.

Het Concertgebouw in Amsterdam werd geopend op 11 april 1888. Het Concertgebouworkest gaf op 3 november 1888 zijn eerste uitvoering.