Bladen

Anti-Thatcherliedje hoog in Britse charts

12-04-2013 13:12

LONDEN – De uitzending van de Britse Official Chart Show op BBC Radio One wordt zondag spannend. Hoog in de hitlijst staat het liedje Ding Dong The Witch Is Dead uit The Wizard Of Oz, dat deze week door veel Britten gezongen wordt om de dood van Margaret Thatcher te vieren. De grote vraag is of de BBC het durft te draaien.

Parlementslid John Whittingdale zegt in Daily Mail dat het beter zou zijn als de BBC het liedje niet zou laten horen. "Dit is een poging om de hitlijsten te manipuleren van mensen die een politiek statement willen maken. De meeste mensen ervaren dat als beledigend en heel ongevoelig."

Een ander lid van het parlement, Philip Davies, vindt dat onzin. "Het is een hitlijstprogramma, dus als het bovenin staat, moeten ze het draaien. Het is niet aan de BBC om te bepalen waarom een liedje hoog in de hitlijsten staat."

Volgens een BBC-woordvoerder is nog niet besloten of het liedje in de uitzending wordt gedraaid. De voormalige BBC-directeur Greg Dyke zei in het programma Newsbeat dat Thatcher het zelf belachelijk zou hebben gevonden om het liedje niet te draaien. "Als ze het niet draaien, maken zij juist een politiek statement", aldus Dyke.