Politiek

Oppositie wil akkoord toch laten doorrekenen

12-04-2013 11:50

DEN HAAG (ANP) – Het sociaal akkoord moet door het Centraal Planbureau (CPB) worden doorgerekend. Dat vinden oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP vrijdag.

Het kabinet vindt een nieuwe doorrekening niet nodig. De jongste cijfers van het CPB zijn betrokken bij het maken van het akkoord, meldde het ministerie van Financiƫn donderdag. De volgende cijfers van het CPB komen in aanloop naar Prinsjesdag. In die ramingen worden de kabinetsplannen voor 2014 meegenomen.

De oppositie heeft een hele trits vragen opgesteld voor het kabinet. Die moeten volgens de partijen uiterlijk maandagavond zijn beantwoord. Op die manier kan het debat van woensdag over het sociaal akkoord goed worden gevoerd, vinden de vijf partijen.

Ze willen onder meer weten hoeveel de economie de komende maanden moet groeien om nieuwe bezuinigingen te voorkomen. Ook moet duidelijk worden of het kabinet zich aan de afspraak wil houden dat het begrotingstekort maximaal 3 procent mag zijn.

Verder wil de oppositie weten of alle door het kabinet geplande bezuinigingen – ter waarde van 4,3 miljard euro – voorlopig zijn geschrapt. Ook moet duidelijk worden hoe het zit met het pakket investeringen dat aan de bezuinigingen was gekoppeld.

Daarnaast moet het kabinet van de oppositie inzicht geven in de effecten van het akkoord op de werkgelegenheid, de arbeidsproductiviteit en de economische groei.