Cult

Rob Ruggenberg wint Prijs van de Jonge Jury

17-04-2013 13:19

SCHEVENINGEN (ANP) – Jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg heeft met IJsbarbaar de Prijs van de Jonge Jury gewonnen. De auteur ontvangt een speciaal ontworpen bokaal. Toneelschrijfster Enne Koens is met Vogels de winnares van de Jonge Jury Debuutprijs. Dat maakte Stichting Lezen, de initiatiefnemer van de prijs, woensdagmiddag bekend.

In de historische roman van Ruggenberg wordt de jonge Inuit Nunôks uit Groenland in 1624 ontvoerd door Nederlandse walvisvaarders. Die doet er vervolgens alles aan om veilig terug te keren naar zijn thuisland. De auteur putte voor het verhaal uit zijn eigen ervaringen met kinderen in Groenland, die hij leerde kennen toen hij daar speciaal voor het boek een maand ging wonen. Koenens beschrijft op haar beurt de naïeve Berre die op kamers gaat wonen, waarbij ze besluit haar oude leven achter zich te laten.

De winnende titels versloegen andere genomineerden als Kracht (Mel Wallis de Vries) en Geen Bereik (Marian De Smet). In totaal brachten ruim 7000 jongeren tussen de 12 en 15 jaar oud online en via de post hun stem uit op hun favoriete boeken.

De Prijs van de Jonge Jury wordt ieder jaar tijdens een eendaags literair jeugdfestival uitgereikt voor boeken die 2 jaar eerder zijn uitgebracht. Volgens een zegsvrouw van Passionate Bulkboek, de organisator van het evenement, kwamen er dit keer meer dan 1000 jongeren op het festival in het Haagse AFAS Circustheater af.