Cult

Inhuldiging kost NOS 2 miljoen

18-04-2013 09:11

AMSTERDAM (ANP) – Het in beeld brengen van de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning is volgens de NOS ,,misschien wel de grootste audiovisuele operatie uit de Nederlandse geschiedenis''. De omroep zet 500 medewerkers in om in totaal 18 uur live televisie en 27 uur radio te maken. De klus kost ruim 2 miljoen euro, zei directeur Jan de Jong donderdag tijdens een perspresentatie op de Dam in Amsterdam.

Bij dat bedrag zijn de kosten voor het personeel nog niet meegenomen. Wel vallen hier onder meer het interview met het aanstaande koningspaar, het afscheidsfeest voor koningin Beatrix en de provinciebezoeken onder. Het geld gaat af van het eigen vermogen van de publieke omroep, vertelde De Jong. De inkomsten van buitenlandse media die beelden overnemen van de NOS zijn volgens hem beperkt. ,,Dat is 1 tot 1,5 ton.''

Maar liefst 160 camera's, 13 satellietwagens, een helikopter en een vliegtuig worden ingezet voor de troonswisseling. Ook op internet zijn de festiviteiten op de voet te volgen.