UTRECHT – De korte documentaire Waterlijken is woensdagavond in de prijzen gevallen bij de opening van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Regisseur Nelleke Koop kreeg de Filmprijs van de Stad Utrecht uitgereikt, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival.
Koop maakte een documentaire over de autopsie van een lichaam dat uit het water is gehaald. De jury vindt het bijzonder ‘om dit onderwerp op een bijna poëtische wijze te verbeelden en iedere vorm van sensatiezucht te vermijden’. Voor de prijs, bestaande uit een beeld en een geldbedrag van 5000 euro, waren drie films genomineerd.
Naast deze filmprijs werd het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs uitgereikt aan producent Burny Bos. Deze prijs gaat naar een persoon of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. De festivalorganisatie had de toekenning aan Bos al eerder bekendgemaakt.
Diversiteit
Festivaldirecteur Willemien van Aalst gaf het startsein voor het festival met haar openingsspeech, waarin ze filmmakers opriep meer naar het buitenland te kijken en meer deel te nemen aan prestigieuze internationale filmfestivals. “Nederlandse films vertellen iets over onszelf. En zij onderstrepen de grote diversiteit van dit land. Verhalen die verder reiken dan onze landsgrenzen, dan onze culturele achtergrond, en gelukkig ook verder dan de waan van de dag. Maar het kan en moet natuurlijk altijd beter!”
De 34e editie van het Nederlands Film Festival begon in TivoliVredenburg met de première van Bloedlink van regisseur Joram Lürsen. Tijdens het 10 dagen durende festival staan meer dan 300 films op het programma, waarvan er 84 in première gaan. Het evenement wordt vrijdag 3 oktober afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen van Nederland.