Nieuws

Zorgen overheersen op Wall Street

29-09-2014 19:48

NEW YORK (ANP) – De aandelenmarkten in New York daalden maandag, evenals de Europese beurzen, vanwege de aanzwellende onrust in Hongkong. Het is een potentiële nieuwe brandhaard na de crisis in Oekraïne en diverse oorlogen in het Midden-Oosten die de afgelopen maanden veelvuldig voor onrust op de markten zorgden.

De Dow-Jonesindex stond ruim een half uur voor het slot 0,2 procent lager op 17.078 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 1979 punten en de Nasdaq leverde 0,1 procent in tot 4508 punten.

Volgens handelaren waren er ook zorgen over het rentebeleid van de Federal Reserve. Gevreesd wordt dat de Amerikaanse centrale bank wel eens kunnen besluiten de rente eerder te verhogen dan gepland na een toename van de consumentenbestedingen en -inkomens in augustus.

Angstaanjagend

,,De geopolitieke spanningen zijn angstaanjagend en zorgen voor veel spanning in de markt”, aldus een handelaar, die doelde op de vele conflicten in de wereld. Hij wees ook op het doorgaans grilliger verloop van de handel in de laatste dagen van een kwartaal.

De onrust ging volkomen voorbij aan DreamWorks Animation, Athlon Energy en Tibco, in alle gevallen vanwege overnamenieuws. DreamWorks, de filmstudio achter succesvolle animatiefilms als Shrek en Madagascar, zou bereid zijn te onderhandelen over een overname door het Japanse telecom- en mediaconcern Softbank. Zondag meldden diverse media dat de Japanners een bod van 32 dollar per aandeel op tafel hebben gelegd, wat neerkomt op een totale koopsom van 3,4 miljard dollar.

Athlon Energy wordt overgenomen door het Canadese Encana voor 58,50 dollar per aandeel ofwel 5,9 miljard dollar in totaal. De koers van Athlon steeg met bijna 25 procent tot 58,31 dollar. Producent van bedrijfssoftware Tibco (plus 21,4 procent) maakte bekend voor 4,3 miljard dollar te worden overgenomen door investeringsmaatschappij Vista Equity Partners.