In steeds meer gebieden in de West-Afrikaanse landen Liberia, Sierra Leone en Guinee steekt de gevreesde ziekte ebola de kop op. Daardoor zouden er volgens Bruce Aylward, adjunct-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, vanaf begin december 5000 tot 10.000 besmettingen per week bij kunnen komen.
In de zwaarst getroffen regio’s in de drie landen neemt het het aantal besmettingen niet meer zo snel toe. Maar het is “zeer, zeer voorbarig” om daar succes uit te concluderen, aldus Aylward.
Volgens de WHO is het officiële dodental door de ebola-epidemie is gestegen tot 4447. Eind vorige week stond het dodental nog op ruim 4000. Bij 8914 mensen is de ziekte vastgesteld. Het werkelijke aantal besmettingen ligt echter veel hoger.
Voor Guinee schat de WHO 1,5 keer zo veel gevallen, voor Sierra Leone 2 keer zo veel en voor Liberia 2,5 keer zo veel besmettingsgevallen.
De verhouding tussen de sterftegevallen en het totaal aantal gevallen geeft ook een vertekend beeld, aldus Aylward. Uiteindelijk sterft ongeveer 70 procent van de patiënten aan de ziekte.
De met ebola besmette VN-medewerker die vorige week in een ziekenhuis in de Duitse stad Leipzig werd opgenomen, overleed in de nacht van maandag op dinsdag. De 56-jarige man zou het virus in Liberia hebben opgelopen.
Het is de tweede medewerker van de VN-missie in Liberia die aan de ziekte is bezweken.
Voor besmette internationale hulpverleners zijn in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht vier bedden beschikbaar, schreef minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag aan de Tweede Kamer.
Anp