AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs op Beursplein 5 in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk vrijwel vlak. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers blijven voorzichtig op de laatste dag van een turbulente beursweek.
,,De AEX lijkt nagenoeg onveranderd te gaan openen na de wilde koersbewegingen in de afgelopen dagen. De markten lijken enigszins te zijn gekalmeerd na de oproep van een Fed-bestuurder om de Amerikaanse economie te blijven stimuleren. Beleggers kijken vooral uit of Fed-voorzitter Janet Yellen, die vrijdagmiddag een toespraak houdt, deze oproep zal beamen“, aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.
De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten vrijdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio stond vlak voor sluiting van de handel 1,3 procent in de min. De duurdere Japanse yen drukte opnieuw op de belangrijke Japanse exportbedrijven.
Federal Reserve Bank
President James Bullard van de Federal Reserve Bank in St. Louis behoedde de Europese aandelenbeurzen donderdag voor een tweede dag van zware verliezen op rij. Hij zei in de late uren van de handel dat de Amerikaanse centrale bank moet overwegen om de economie te blijven steunen.
De AEX sloot met een verlies van 0,9 procent op 376,27 punten, de laagste slotstand sinds 1 oktober vorig jaar. De MidKap steeg een fractie tot 541,01 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden tot 0,5 procent in, terwijl de DAX in Frankfurt 0,1 procent hoger sloot.
VS
De beurzen in New York sloten donderdag verdeeld. De oproep van Bullard zorgde kortstondig voor een opleving, maar zorgen over schade aan de wereldeconomie door de malaise in Europa kreeg al snel weer de overhand. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 16.117,24 punten. De S&P 500 eindigde onveranderd op 1862,76 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 4217,39 punten.
De euro was vrijdag voorbeurs 1,2803 dollar waard, tegen 1,2810 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 83,04 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs en kostte 86,53 dollar per vat.