Binnenland

Harde wind telt nu echt als storm

21-10-2014 16:28

HOEK VAN HOLLAND (ANP) – In Hoek van Holland is dinsdagmiddag windkracht 9 gemeten en daarmee mag officieel worden gesproken van storm. Dat meldden het KNMI en weeronline.nl.

De kustplaats kreeg tot nu toe ook de zwaarste windstoot te verduren van 102 kilometer per uur.

Van storm is sprake als bij een meetstation gedurende 10 minuten een gemiddelde windkracht van minstens 9 Beaufort wordt gemeten. Dat is nu gebeurd en zal dinsdagavond vermoedelijk op meer plaatsen gebeuren, met name in het noorden van het land. Tot en met woensdagochtend is er ook kans op zware windstoten.

45 keer

De brandweer en andere hulpdiensten zijn in de eerste uren van de eerste najaarsstorm dit jaar circa 45 keer uitgerukt. Over het algemeen blijft het bij kleine incidenten, melden de veiligheidsregio’s Midden-West Brabant, Haaglanden en Kennemerland, waar tot dusver de meeste meldingen over de storm zijn binnengekomen.

In de Veiligheidsregio Midden-West Brabant rukten de hulpdiensten 14 keer uit, voornamelijk voor omgewaaide bomen die doorgaande wegen blokkeerden. De brandweer moest daar met zaagapparatuur aan de slag. In Tilburg vielen bomen op geparkeerde auto’s. Ook blies de storm het dak van een woninginrichtingszaak in dezelfde plaats. In Rijsbergen ontstond een gaslek door een omgewaaide boom.

Haaglanden

In de regio Haaglanden kwamen de hulpverleners tien keer in actie voor stormschade, maar mogen de gevolgen volgens een woordvoerder geen naam hebben. ,,Het zit in de categorie bomen en takken op kassen”, zegt hij. In Den Haag vielen wel een steiger en een bouwlift om door de harde wind, waardoor geparkeerde auto’s beschadigd raakten.

De brandweer in de regio Kennemerland kwam dinsdagmiddag vier keer in actie. Ook daar bleef de schade beperkt tot omgewaaide bomen en gevallen dakpannen.