DEN HAAG – Nederlanders zijn niet al te voorzichtig als ze met een laptop, tablet of smartphone van het werk mobiel internetten via een openbaar wifi-netwerk, bijvoorbeeld in de trein of in een café. Veel mensen lijken zich niet bewust van de risico’s. Een op de drie werknemers laat zijn apparaat zelfs wel eens onbeheerd achter.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van de Rijksoverheid.
Als mensen op een openbaar wifi-netwerk zitten, kunnen anderen toegang tot de apparaten krijgen. Als kwaadwillenden zo wachtwoorden weten te achterhalen, kunnen ze inloggen op systemen van bedrijven. Daar kan gevoelige informatie staan. Slechts een paar procent verandert wachtwoorden na het gebruik van een openbaar wifi-netwerk.
Enkeling
Van de bijna 2300 ondervraagden weet ongeveer de helft niet welke handelingen op internet allemaal riskant zijn voor de werkgever. Dat het gevaarlijk is om dubieuze websites te bezoeken, te reageren op valse e-mails of bestanden te downloaden, is nog wel bekend.
Slechts een enkeling noemt het gevaarlijk om informatie op te slaan in de cloud, bij diensten als Dropbox en WeTransfer. Zulke diensten zijn ‘in potentie risicovol’, aldus de onderzoekers. Maar dat de cloud nauwelijks wordt genoemd, kan volgens hen ook komen doordat mensen weinig bedrijfsgevoelige informatie zo delen. Doordat mensen al voorzichtig zijn, zien ze de cloud minder als een reëel gevaar.
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen thuis hun vaste computers en laptops beter beveiligen dan hun tablets en smartphones. Verder blijken mensen erg voorzichtig op sociale media als Facebook en Twitter. Als ze wel iets plaatsen, letten ze goed op wie de informatie kan zien. Zo kondigt vrijwel niemand op internet aan op reis te gaan.