Buitenland

Tempelberg Oost-Jeruzalem afgesloten

30-10-2014 08:09

JERUZALEM (ANP) – De Tempelberg of het Verheven Heiligdom in Oost-Jeruzalem is na een moordaanslag op een joodse activist woensdagavond afgesloten voor alle publiek. De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde donderdag de afsluiting ,,een oorlogsverklaring”.

Abbas zei volgens meldingen van SkyNews dat de sluiting ,,een gevaarlijke Israëlische escalatie en een oorlogsverklaring is aan het adres van de Palestijnen en alle andere Arabieren en islamieten”.

De spanningen rond de voor islamieten en joden heilige heuvel nemen de laatste tijd sterk toe. Het is voor het eerst in lange tijd dat Israël de orde probeert te handhaven door gelovigen en toeristen helemaal niet meer toe te laten tot het heiligdom. Dat staat officieel onder Palestijns bestuur, maar Israël beperkt doorgaans wel de toegang voor bepaalde Arabieren en joden mogen er niet zichtbaar bidden.

Donderdag is in Oost-Jeruzalem een Palestijn doodgeschoten die woensdag betrokken zou zijn geweest bij de aanslag op de ultrarechtse Israëlische activist Yehuda Glick. Die raakte zwaargewond. Hij eist voor joden het recht om op de Tempelberg te bidden.