Buitenland

Wet herverkiezing Compaoré van de baan

30-10-2014 11:23

OUAGADOUGOU (ANP) – De regering van het West-Afrikaanse land Burkina Faso heeft het voorstel dat de herverkiezing van president Blaise Compaoré mogelijk moest maken, donderdag ingetrokken.

Dat gebeurde nadat duizenden tegenstanders van de president het terrein rond het parlementsgebouw in Burkina Faso waren binnengedrongen. Zij zouden in enkele bijgebouwen brand hebben gesticht.

De betogers vielen ook het gebouw van de staatstelevisie binnen, dat zich in de directe omgeving van het parlementsgebouw in de hoofdstad Ouagadougou bevindt. De televisie heeft de uitzendingen gestaakt. De betogers zouden camera’s en reportagewagens hebben vernield, maar de medewerkers met rust hebben gelaten. Woensdag gingen honderdduizenden burgers al de straat op om tegen een nieuwe ambtstermijn voor Compaoré te betogen.

Het parlement zou donderdag het voorstel bespreken om de grondwet te wijzigen. Daardoor zou de president zich opnieuw kandidaat kunnen stellen bij de verkiezingen, die volgend jaar worden gehouden. De 63-jarige president greep in 1987 de macht en bestuurt het West-Afrikaanse land met harde hand. De president riep zijn adviseurs donderdag met spoed bijeen om de situatie te bespreken.