Media

‘Psychopaten de baas in nucleaire winter’

31-10-2014 08:35

LONDEN – Een overheidsfunctionaris heeft de Britse regering in de jaren 80 een wel heel opmerkelijk advies gegeven. Uit onlangs gelekte documenten blijkt volgens BBC dat psychopaten de leiding over Groot-Brittannië hadden moeten krijgen als het land was platgebombardeerd met een atoombom.

Het idee voor een ‘psychoregering’ kwam uit de hoge hoed van Jane Hogg, een voormalige onderzoekster van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. “Ongeveer 1 procent van de bevolking bestaat uit psychopaten. Deze mensen zouden bij een kernramp weinig psychologische schade oplopen als ze hun hele omgeving verwoest zien. Ze zijn erg goed in het managen van crises. Ze hebben geen moraal kompas, geen gevoel van medeleven en zijn doorgaans zeer intelligent en ze redeneren logisch.”

Hoggs suggestie is dan ook als volgt: “Voor een aanval moet je psychopaten in bedwang houden, maar na een aanval zou de overheid ze moeten werven omdat ze van grote waarde kunnen zijn.”

Overigens waren niet veel collega’s het met Hogg eens. “Ik ben niet overtuigd. Ik zie die mensen vooral als een gevaar en wil ze ook niet binnen de overheid zien”, zou een collega opgemerkt hebben. Lord Hennessy noemt het plan ‘bijzonder’ en ‘bizar’. “Ik kan er ademloos naar kijken, naar de plannen die tijdens de Koude Oorlog zijn gesmeed. Ze hebben mensen naar ‘het einde der tijden’ laten kijken en het ondenkbare laten denken.”