NEW YORK – Wetenschappers denken een eeuwenoud mysterie eindelijk opgelost te hebben. In Nature legt een groep wetenschappers uit waarom slangen twee piemels hebben en mensen maar één. Het zou te maken hebben met de manier waarop de penissen worden aangemaakt.
Bij reptielen en slangen imiteert een groeiende penis een stel poten, vandaar ook dat er twee ‘jongeheren’ kunnen ontstaan. Bij mensen, zoogdieren en vogels is het een ander verhaal. Daar is de penis een kopie van de staart en aangezien ‘we’ er daar maar één van hebben, krijgen we ook maar één penis. Al hebben mensen natuurlijk geen echte staart meer, maar een stuitje. Het geheim zou ‘m zitten in de signaaltjes die aan een embryo worden afgegeven door de moeder. Aan de hand van die signalen ‘bepaalt’ een embryo dat bepaalde cellen bijvoorbeeld een hart moeten worden terwijl andere uitgroeien tot hersenen.
Denis Duboule van de universiteit van Genève legt uit waarom het onderzoek niet alleen grappig en leerzaam is, maar vooral ook een uitkomst kan bieden in de toekomst. “Het is misschien vergezocht, maar met deze theorie kunnen we mogelijke syndromen bij mensen verklaren. Wellicht krijgen mensen afwijkingen omdat er verkeerde signalen aan cellen worden gegeven. Het vervelende is alleen dat als we dat met zekerheid kunnen zeggen, we het vermoedelijk gaan beïnvloeden en dat kan weer verregaande consequenties hebben.”