Binnenland

Verkeersslachtoffers herdacht in Soesterberg

16-11-2014 07:30

SOESTERBERG (ANP) – Nederlanders kunnen zondag samen stilstaan bij vrienden en familieleden die slachtoffer waren van een verkeersongeval. De nationale herdenking is in conferentieoord Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Thema is dit keer: Hoe nu verder?

In ons land vielen vorig jaar 570 verkeersdoden, ruim 20.000 mensen raakten ernstig gewond. ,,Een ongeval kan de kwaliteit van iemands leven in één klap veranderen”, aldus een woordvoerster van de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS). Dat geldt voor slachtoffers en nabestaanden, maar ook voor hulpverleners en omstanders. ,,Afgezien van het menselijk leed, levert het een economische kostenpost op van 13 miljard euro.”

Op 20 oktober waren er in een etmaal tijd zeven doden in het verkeer. Opvallend veel volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), omdat dit aantal gemiddeld in een week valt.

De herdenking is zondag voor de negentiende keer en wordt elk jaar op een andere locatie gehouden. Twee jaar geleden bijvoorbeeld in het Cobra Museum in Amstelveen en in 2008 op het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag. Doorgaans komen er zo’n honderd geïnteresseerden op af.