Weten & Tech

Nokia geeft Z Launcher vrij

18-11-2014 12:52

ESPOO – Nokia heeft goed nieuws voor Android-gebruikers die niet kunnen wachten op Nokia’s eigen N1-tablet. De grafische schil voor Android, Z Launcher, die op de N1 staat, is nu ook vrijgegeven voor alle andere Android-gebruikers. De ‘app’ is gratis te downloaden in de Google Play Store.

Volgens Nokia maakt Z Launcher het veel makkelijker om apps te starten. Wie bijvoorbeeld op zoek is naar Spotify kan met zijn vingers een S op het scherm tekenen en krijgt vervolgens alle apps die een S in de naam hebben voorgeschoteld.

Z Launcher probeert Android ook slimmer te maken. Zo leert het programma welke apps je op welk moment van de dag het meest gebruikt en maakt aan de hand daarvan steeds een nieuw startscherm. Op kantoor check je misschien vaker je e-mail, terwijl je ‘s avonds lekker naar Netflix wilt kijken. Als je dat een paar keer doet zal Z Launcher die apps op bepaalde tijden bovenaan je startscherm zetten.

De Nokia Z Launcher en de N1-tablet markeren een nieuw begin voor het Finse bedrijf. De afdeling die verantwoordelijk was voor de smartphones van het bedrijf is overgenomen door Microsoft. Het ontwikkelteam achter de tablet en Z Launcher is niet overgenomen en in Finland achtergebleven. Naast de nieuwe tablet en de focus op Android maakt Nokia ook nog steeds stappen met zijn kaartendienst HERE Maps. Naar verluidt komen de Finnen op korte termijn met een nieuwe app voor iOS. De oude HERE-app werd vorig jaar verwijderd door problemen met iOS 7.