AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden donderdagochtend in het rood. Teleurstellende industriecijfers uit de eurozone en China drukten op het sentiment.
,,Bij gebrek aan bedrijfsresultaten richt de markt zich op de industriecijfers. De cijfers laten zien dat de eurozone ook in 2015 zal blijven aanmodderen en dat ECB-president Draghi de kar zal moeten trekken. In de VS blijft het redelijk gaan en de rente zal daar volgend jaar wel worden verhoogd”, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 415,87 punten. De MidKap zakte ook 0,5 procent, tot 614,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1 procent.
Negatieve teneur
In de eurozone bleek dat de industrie minder sterk is gegroeid dan verwacht. Ook de bedrijvigheid in de dienstensector viel tegen. Eerder op de dag bleek al dat de activiteit in de Chinese industrie is afgenomen.
In de AEX onttrok Randstad zich aan de negatieve teneur. Het aandeel won 3,8 procent nadat de uitzender zijn doelstellingen voor kostenbesparingen flink opvoerde. Fugro klom 4 procent. De bodemonderzoeker profiteerde van een overnamebod op zijn Franse branchegenoot CGG.
MidKap
Gemalto won 0,7 procent. De digitaal beveiliger liet in een interview met Reuters weten naar overnames te kijken om vaart te maken met de doelstelling van een omzet van meer dan 600 miljoen euro in 2017. Grootste daler in de AEX was bankbedrijf ING met een verlies van 2,1 procent.
In de MidKap zakte TKH Group 1,8 procent. Het technologiebedrijf neemt een controlerend belang in het Oostenrijkse Commend Group. Voor de overname en andere bedrijfsdoelen wil TKH 75 miljoen euro ophalen.
Euro
ThyssenKrupp klom in Frankfurt 1,7 procent. Het Duitse staal- en industriebedrijf boekte voor het eerst in drie jaar weer winst. Ook keert het concern voor het eerst in twee jaar weer dividend uit.
De euro stond op 1,2522 dollar, tegen 1,2546 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 74,49 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 77,90 dollar per vat.