AMSTERDAM – Na lang twijfelen besloot regisseur Will Koopman toch een tweede Gooische vrouwen-film te maken. In de sequel leren de fans hoe het verder gaat met de vier vriendinnen. Negen vragen aan Koopman:
Jullie hebben heel lang ‘nee’ geroepen. Zijn jullie overstag gegaan voor jezelf of voor de fans?
“We hebben heel bewust altijd geroepen dat we geen sequel wilden, tot Linda met een gouden idee kwam. Een soort ingang waarmee we toch nog een nieuw verhaal over de vrouwen konden vertellen. Om te zien wat dat is, moeten de mensen maar gaan kijken.”
Maar is deel 2 voor de fans of voor jullie zelf?
“Nee, deze film hebben we echt voor de fans gemaakt. Elke week werd de vraag mij wel een paar keer gesteld: in interviews, per mail, soms op straat. En dat gold ook voor Linda en de andere actrices. Het was overigens ook voor ons persoonlijk geweldig om weer met z’n allen bij elkaar te komen.”
Sequels zijn vaak minder.
“Ja, dat klopt: ik vond Sex and the City 2 en The Hangover 2 ook niet over het origineel heen gaan. Maar onze film hoort niet in dat rijtje. Integendeel: hij is veel gelaagder geworden dan het eerste deel, er zit meer diepgang in. Het gaat over vriendschap, over dat je in je leven niet zonder vriendinnen kan. En dan maakt het niet uit of je tijdelijk uit elkaar gaat of niet: je vindt elkaar uiteindelijk toch wel weer.”
Dat is toch ook de boodschap van de serie?
“Jawel. Maar we zijn nu ook als makers een flink aantal jaar verder. We zijn ouder geworden, en merken ook in het echte leven dat het écht zo is. We hebben als vriendengroep de afgelopen jaren heel erg veel meegemaakt natuurlijk; dat zie je terug in de film.”
Deel 1 trok bijna 2 miljoen bezoekers. Hoe voelt het om de best bezochte Nederlandse film in dertig jaar gemaakt te hebben?
“Dat heb ik mij eigenlijk nooit gerealiseerd tot mensen het tegen mij zeiden. Het is natuurlijk geweldig, maar dit is echt iets dat je overkomt, waar je zelf weinig aan kan veranderen. Het is zo’n abstract getal: 2 miljoen mensen. Toen deel 1 uitkwam, hebben we met cast, crew en personeel van Talpa een poll opgezet. Eén iemand vulde 1,9 miljoen in – we hebben hem uitgelachen. Uiteindelijk heeft hij dus wel een weekendje Parijs gewonnen.”
In hoeverre voelde jij zelf de druk om over dat succes heen te gaan? Mensen gaan toch vergelijken.
“De eerste week dat we op de set stonden, zat ik echt in de stress: ‘Wat sta ik hier te doen? Hoe kan ik nou die hoge verwachtingen van alle fans waarmaken?! Dit gaat nooit lukken!’ Maar na een paar dagen was dat voorbij en zat ik weer in mijn gewone setritme. Als er al druk is, dan ligt die echt niet alleen op mijn schouders: je maakt zo’n film met zijn allen. Maar ik merkte wel dat meer mensen tijd nodig hadden om daar overheen te komen.”
Je hebt heel veel met Linda de Mol gemaakt. Wat verklaart jullie chemie?
“Zowel Linda als John de Mol, waarmee ik samen Talpa Fictie vorm, zijn enorm perfectionistisch. En halen dus echt het beste uit mensen naar boven. Dat zorgt voor een enorme drive, dat je altijd méér wilt en kan. Dat heb ik nodig, want ik word eigenlijk alleen maar onzekerder naarmate ik ouder word. Je moet blijven appelleren aan je eigen successen. En je moet altijd mee blijven gaan met de tijdgeest.”
Ben je teleurgesteld als de film minder dan 1,9 miljoen mensen trekt?
“Ben je gek, nee joh! Daar rekenen we echt niet op. Zoiets gebeurt eens in de dertig jaar. We hopen dat we heel veel fans blij maken, omdat ze nog één keer hun vriendinnen terug kunnen zien. Want zo zien veel vrouwen Cheryl en de anderen toch.”
Wat dacht je van een deel 3, over een jaar of vijf?
“Ik weet eerlijk waar niet of we nog een sequel kunnen maken. Het einde van dit deel schreeuwt er niet meteen om, om een understatement te gebruiken. Maar ik zeg nooit meer nooit. Al moet het wel een héél briljant idee zijn willen we allemaal overstag gaan.”