Binnenland

Roermond veranderd in een spookstad

17-12-2014 11:30

ROERMOND (ANP) – Je kunt er een kanon afschieten zonder iemand te treffen in de binnenstad van Roermond. Overal hangen afzetlinten, de winkels zijn gesloten, rolluiken omlaag, de straten leeg. Alleen een wijkverpleegster van thuiszorg loopt er met de fiets aan de hand, op weg naar cliënten. Met blauw mondkapje en overtrekschoenen.

,,Moet van de baas”, zegt ze. Ze weet dat ze de enige is, die er zo bij loopt, maar voorschrift is voorschrift. ,,Je ruikt overal roet, ik maak me zorgen om de asbest”, vertelt ze. ,,Ik moet de hoognodige tabletten afleveren en daarna zo snel mogelijk terug naar kantoor. Alles te voet, want zelfs met de fiets mag niet.”

Een man komt uit de rechtbank, die gewoon open is. ,,Maar mijn zaak gaat niet door, de rechter kan niet komen”, zei hij. Een woordvoerster van de rechtbank bevestigt dat maar zegt dat alle andere zaken doorgaan tenzij de getuigen, betrokkenen of verdachten zelf niet kunnen komen als gevolg van de afzettingen.

Afzetposten

Rond de hele binnenstad tot aan het ziekenhuis staan afzetposten. Auto’s die het gebied verlaten worden schoongespoten door de brandweer. Verkeer dat de stad in wil, moet rechtsomkeert maken. ,,Ik kom van Heerlen en zag pas 200 meter van te voren dat ik de stad niet in kan”, vertelt een werknemer van een zaak aan de Mariagardestraat. ,,Dan kun je niks meer, ik moest draaien, wagen parkeren, heel stuk lopen, en dan is de zaak gesloten.”

Een enkele winkelier houdt de moed erin en brengt wat kerstversieringen aan. Uit de afgesloten stationstunnel naderen twee oudere dames, een achter een rollator. Ze waren met de bus vanuit hun woonplaats Melick naar Roermond getogen, om van daaruit naar de kerstmarkt in het Duitse Münster te reizen. Die reis valt in duigen. De reisbus vertrekt niet, de bushalte voor het station is afgesloten. Van asbest weten ze niks. ,,Wat is er gebeurd?”