AMSTERDAM – Het Belgische Studio 100 lanceert zaterdag een onlineplatform voor kids: Wanagogo. CEO Anja van Mensel vertelt BuzzT dat Wanagogo een soort second life voor kinderen is. In een virtuele wereld kunnen kids, tegen betaling, onbeperkt spelen, naar video’s kijken en met elkaar chatten. Wanagogo staat helemaal in het teken van Studio 100-karakters als Samson en Gert, K3, Kabouter Plop en Piet Piraat.
Bij de lancering kunnen kinderen – en hun ouders – eerst een tijd gratis met Wanagogo kennis maken. Na die kennismakingsperiode moet een abonnement worden afgesloten van 10 euro per maand om onbeperkt gebruik te kunnen blijven maken van de dienst. Van Mensel benadrukt dat er ook een gratis variant komt, maar dat kinderen daarin al snel tegen beperkingen aanlopen. Verder zegt ze dat het niet alleen maar ‘fun and games’ is in Wanagogo, maar dat de kleintjes er ook iets van kunnen leren. “Voor het eerst hebben we als Studio 100 echt werk gemaakt van educatie. Belgische hogescholen en universiteiten hebben ons geholpen met de educatieve elementen in Wanagogo.” Om een uitdagende spelengine in te bouwen, hebben de Belgen de steun van de ontwikkelaars van Skylanders ingehuurd.
Voor ouders
Behalve de Wanagogo-app, komt er ook een app speciaal voor ouders: Wanaboss. Die kunnen daarmee onder meer aangeven welke elementen hun kinderen mogen zien en hoe lang ze iedere dag in de virtuele wereld mogen zijn. Ouders krijgen via de app ook een hoeveelheid virtuele muntjes tot hun beschikking die ze aan hun kinderen kunnen schenken. Zo kan een kind worden beloond als hij of zij meehelpt in het huishouden of als er goed wordt opgelet op school. Met de virtuele muntjes kunnen kids in Wanagogo op hun beurt weer iets leuks doen. Voor de kids is er ook nog de Wanamixx-app. Daarin kunnen ze onbeperkt naar de films en video’s van Studio 100 kijken.
Volgens Van Mensel worden er in 2015 nog meer onderdelen aan de virtuele kinderwereld toegevoegd. Ook wil Studio 100 in de komende tijd uitbreiden naar meer landen. Nu ligt de focus nog op de Benelux, maar al snel volgt de rest van de wereld. Te beginnen in Duitsland en Frankrijk.