Achtergrond

Charlie Hebdo-slachters Chérif en Said Kouach, de details

08-01-2015 21:11

Chérif (32) en Said Kouachi (34), de twee hoofdverdachten van de moorden bij het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, zijn een etmaal na de aanslag nog altijd voortvluchtig. Terwijl de politie met duizenden manschappen op de broers jaagt, komen steeds meer details over hen naar buiten. Vooral over Chérif. 

De broers zijn kinderen van Algerijnse migranten. Ze werden geboren in Parijs, maar groeiden volgens Franse media op in een weeshuis in Rennes. Vooral Chérif is een bekende van de autoriteiten. Hij begeeft hij zich al jaren in militante islamistische milieus.

 

‘Oorspronkelijk was hij van plan geweest Joodse doelen in Frankrijk aan te vallen, maar dat praatte de ‘prediker’ die hem begeleidde, uit zijn hoofd’

 

 

Kouachi heeft een gevangenisstraf uitgezeten voor het ronselen van strijders tegen Amerikaanse troepen in Irak. Toen hij in 2005 zelf op een vliegtuig naar Damascus wilde stappen, werd hij gearresteerd. De Syrische hoofdstad was destijds nog een springplank voor jihadisten die naar Irak wilden.

Pas drie jaar later werd Kouachi veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan hij de helft uitzat. Over zijn jihadplannen en zijn doel (‘sterven als martelaar’) sprak hij met journalisten.

De makers van de documentaire Pièces à conviction zagen “een rapfan die liever achter meiden aanzit dan naar de moskee gaat” onder invloed van radicalen komen. Kort nadat de documentaire op tv was geweest, werd hij gepakt.

Motief

Tegenover de rechter noemde Kouachi een motief: hij besloot naar Irak te gaan toen hij de beelden zag uit de beruchte Abu Ghraib-gevangenis, waar Amerikaanse militairen gevangenen martelden en vernederden.

Oorspronkelijk was hij van plan geweest Joodse doelen in Frankrijk aan te vallen, maar dat praatte de ‘prediker’ die hem begeleidde, uit zijn hoofd. Zijn advocaat stelt dat hij geen vrome moslim is: hij rookt, drinkt en heeft vriendinnen.

Chérif Kouachi wist vervolgens uit handen van justitie te blijven. Hij zou contacten hebben met veroordeelde terroristen. Samen met zijn broer zou hij in 2010 betrokken zijn geweest bij een plan om de tot levenslang veroordeelde terrorist Smain Ait Ali Belkacem, een Algerijn, uit de gevangenis te bevrijden. Het plan werd niet uitgevoerd, van een zaak kwam het niet.

Syrië

Volgens diverse media zouden de broers afgelopen zomer uit Syrië zijn teruggekeerd. De autoriteiten hebben dat nog niet officieel bevestigd.

De rol van de derde verdachte, de 18-jarige Hamyd Mourad, is onduidelijk. Hij was niet te zien op de videobeelden van de aanslag en zou volgens klasgenoten op school zijn geweest ten tijde van de aanval.

Hij gaf zichzelf aan, maar ontkent elke betrokkenheid.

Anp