AMSTERDAM (AFN) – Op de aandelenbeurzen verschuift de focus de komende tijd mogelijk enigszins van het steunbeleid van centrale banken en de olieprijs naar de jaarcijfers van grote bedrijven. Deze week barst het cijferseizoen in de Verenigde Staten los, in Amsterdam komt supermarktbedrijf Ahold met de omzetcijfers over het afgelopen jaar.
In New York bijt aluminiumconcern Alcoa maandag het spits af. Verder komen vooral veel grote banken met de resultaten van 2014 en het vierde kwartaal van vorig jaar. Op woensdag openen JPMorgan Chase en Wells Fargo hun boeken, gevolgd door Bank of America en Citigroup op donderdag. Vrijdag worden de resultaten van Goldman Sachs gepubliceerd.
Verder zal de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger in de belangstelling staan. Uit de kwartaalcijfers moet donderdag blijken in welke mate de branchegenoot van SBM Offshore wordt geraakt door de forse daling van de olieprijs. Ook chipfabrikant Intel, een belangrijke klant van ASML, komt donderdag met zijn resultaten.
Winkeliers
Het cijferseizoen laat in Europa wat langer op zich wachten. Aan het Damrak moeten beleggers het doen met de omzetcijfers van Ahold (donderdag) en de jaarcijfers van Snowworld (woensdag). Een week later komen AEX-zwaargewichten Unilever en ASML met hun cijfers. Ook elders in West-Europa komen de eerste resultaten van toonaangevende bedrijven later deze maand.
De economische agenda wordt komende week gedomineerd door inflatiecijfers uit de VS en Europa, die grotendeels vrijdag worden gepubliceerd. Uit de VS komen verder cijfers over de detailhandelsverkopen (woensdag) en de industrie (vrijdag). Het CBS komt woensdag met cijfers over de Nederlandse export in november en meldt vrijdag de verkopen van Nederlandse winkeliers in die maand.
Obligaties
Daarnaast blijft de blik onverminderd gericht op de ECB. Die geeft naar verwachting 22 januari duidelijkheid over de nieuwe stappen in de strijd tegen de lage inflatie. Algemeen wordt aangenomen dat de ECB dan de opkoop van staatsobligaties zal aankondigen. De grote vraag is hoe omvangrijk dat programma zal zijn en hoe het zal worden vormgegeven.
Ondertussen komt de advocaat-generaal van het Europees Hof woensdag met een eerste uitspraak over de vraag of de ECB het recht heeft om obligaties van eurolanden op te kopen. Die uitspraak kan van groot belang zijn voor de maatregelen die de ECB momenteel voorbereidt.