CARACAS (ANP) – Venezuela verkeert in economisch zwaar weer vanwege de lage olieprijs. Het land is grotendeels afhankelijk van de export van ruwe olie. De schaarste van basisproducten als kip, rijst, melk, toiletpapier en zeep veroorzaakt ellenlange rijen. Elk moment kan de zaak ontploffen.
Dinsdag lijkt het voor president Nicolás Maduro erop of eronder te worden. Die dag moet hij in het parlement zijn regeringsplannen voor dit jaar ontvouwen. Het is de grote vraag of hij het aandurft de benzineprijs te verhogen (nu een paar cent voor een hele tank) en de munt, de bolívar, die kunstmatig hoog wordt gehouden maar op de zwarte markt dertig keer zo weinig waard is, te devalueren.
De Nederlander Adriaan van Ginkel, leraar Engels in Paracotos, een dorp vlakbij de hoofdstad Caracas, denkt dat Maduro 2016 niet haalt. ,,Hij komt altijd met dezelfde verhalen dat de crisis de schuld is van de rijken en van de Amerikanen. Maar waar het land op zit te wachten is dat hij het gaat oplossen en dat hij zijn socialistische koers loslaat,” aldus de leraar tegen het ANP. Volgens Van Ginkel maakt het veel mensen niet eens veel uit of Maduro president blijft of dat de rechtse oppositie het overneemt. ,,De mensen willen dat de schappen van de supermarkten vol zijn en dat er rust is.”
Vechtpartijen
Er is schaarste omdat het land vrijwel al zijn producten importeert en door de lage olieprijs daar geen geld voor heeft. De rijen voor de winkels worden langer en er breken steeds vaker vechtpartijen uit. Maar Adriaan van Ginkel en een Nederlander in Mérida, die zijn naam liever niet geeft omdat kritiek op de regering niet op prijs wordt gesteld, gaan niet in de rij staan. Wanneer je het kunt permitteren meer te betalen kun je ook op de zwarte markt aan veel producten komen, hebben ze ervaren. ,,Ik heb laatst een kilo koffie gekocht voor 400 bolívar. Dat is volgens de officiële koers ongeveer 60 euro en volgens de zwarte-marktkoers 2 euro”, zegt Van Ginkel.
,,Het is gek met die rijen”, zegt hij ,,Als je mensen vraagt ‘Waarom sta je in de rij’, dan hebben ze vaak geen flauw idee, maar ze gaan maar vast in de rij staan voor het geval dat er kip of melk of rijst is.”
Als president Maduro het veld moet ruimen, komt de klap uit zijn eigen gelederen. De geruchten over een militaire coup zwellen aan. Van Ginkel denkt dat de radicale elementen binnen links hem ten val zullen brengen. ,,En dan wordt het hier alleen nog maar erger.”