NEW YORK – Als het om de hoeveelheid seks gaat die we hebben, liegen we er stevig op los. Dat betoogt econoom en data-specialist Seth Stephens-Davidowitz. Hij komt tot zijn conclusie door de uitkomsten van seksonderzoeken en de verkoop van condooms met elkaar te vergelijken.
Stephens-Davidowitz ging voor zijn eigen onderzoek uit van traditionele enquêtes, zoals het Amerikaanse General Social Survey. Daarin zeggen heteromannen dat ze gemiddeld 65 keer per jaar seks hebben. Daarvan gebeurt dat in 23 procent van de gevallen met condoom. Dat zou betekenen dat er jaarlijks zo’n 1,6 miljard condooms worden verkocht.
Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat heterovrouwen het gemiddeld 55 keer per jaar doen, waarvan in 16 procent van de gevallen met een condoom. Dat betekent dat er 1,1 miljard condooms verkocht zouden zijn. Een verschil van 500 miljoen condooms. Op de vraag wie er liegt heeft Stephens-Davidowitz een passend antwoord. “Mannen en vrouwen liegen allebei”, schrijft hij in The New York Times. De econoom baseert zich op de cijfers die condoomfabrikanten aan onderzoeker Nielsen hebben verstrekt. Daaruit blijkt dat er jaarlijks ‘slechts’ 600 miljoen condooms over de toonbank of via een condoomautomaat hun weg naar de klant vinden.
Zoekresultaten
Stephens-Davidowitz keek ook nog naar informatie van Google. Er wordt meer gezocht op ‘seksloos huwelijk’ dan op ‘ongelukkig huwelijk’ of ‘liefdeloos huwelijk’. Eenzelfde zoekpatroon is te ontdekken bij ongetrouwde stellen. Ook uit andere zoekresultaten die de data-expert onderzocht, blijkt dat zowel mannen als vrouwen veel informatie over seksproblemen in hun relatie zoeken op internet. Volgens de Amerikaanse econoom komt hij na het onderzoeken van allerlei data tot een gemiddelde van 30 wipjes per jaar voor de Amerikaan.
In zijn artikel in The New York Times vraagt Stephens-Davidowitz zich tenslotte af waarom mensen eigenlijk maar zo weinig seks hebben. Ook daarvoor ging hij bij data van Google te rade. Het blijkt dat vooral mannen erg onzeker zijn. Bijvoorbeeld over hun geslachtsdeel. Er wordt heel veel gezocht op ‘mijn penis’. Vooral in verband met de lengte. Vrouwen zoeken bijna nooit op penislengte of zoekwoorden van die strekking. Verder wordt er veel gezocht op andere problemen tijdens seks, zoals te vroeg klaarkomen en pijn bij het vrijen. Mannen zoeken ook veel op Google naar tips om hun orgasme uit te kunnen stellen. Vrouwen zoeken dan weer naar antwoorden over het wegblijven van het orgasme van hun bedpartner. Volgens Stephens-Davidowitz blijkt uit zijn analyse van data van Google dat we ons veel te veel zorgen maken als het om seks gaat en dat vindt hij zonde. “Als we ons wat minder zorgen zouden maken, zouden we meer seks hebben”, schrijft hij.