AMSTERDAM – Acteur Tibor Lukacs is het komende jaar niet meer te negeren: hij zal te zien zijn in vier nieuwe speelfilms. De eerste, komedie Homies, draait nu met veel succes in de bioscopen, de telefilm Dames 4 wordt volgende week uitgezonden. Negen vragen aan Tibor Lukacs.
Je joodse grootvader vluchtte ooit voor het antisemitisme uit Hongarije. Hoe heb jij de afgelopen weken ervaren?
“Ik merk dat het me toch heel erg bezighoudt, ja. Je kan er ook moeilijk aan ontkomen: je hoeft de krant maar te openen of er staan weer berichten over Charlie Hebdo, of over aanslagen die gelukkig juist verijdeld zijn. Ik merk dat ik veel bewuster ben geworden van waar ik ben en waar ik naartoe ga. Dat vind ik een heel nare gewaarwording, want ik wil niet in de paniekstand schieten. Maar onbewust doe je dat toch een beetje.”
Ben je bang dat er iets in Nederland kan gebeuren?
“Ik ben bang dat het gevaar dichterbij is gekomen, ja. Aanslagen en terrorisme is opeens niet meer iets dat gebeurt in het Midden-Oosten. Maar ik denk dat de paniek ook wel zal wegebben. In het begin waren we nog geschokt als er weer iets in de krant stond over tientallen doden in Afghanistan of Palestina, nu is het dagelijkse kost en haalt het bijna de media niet meer.”
Je bent een jonge vader. Hoe wapen je je kinderen tegen zo’n trend?
“Mijn vader heeft heel lang zijn joodse achtergrond niet gekend, omdat mijn grootvader dat uit angst verzweeg. Ik ga onze kinderen wel vertellen over hun verleden, en waar ze vandaan komen. En we gaan ze leren verdraagzaam te zijn naar andere mensen toe en niet in hokjes te denken. Het is misschien een simpele gedachte, maar als meer mensen dat doen, heb ik goede hoop op een toekomst met minder haat en andere ellende.”
Het is een groot contrast tussen de realiteit en de kulkomedies Homies en Dames 4, waarin je nu te zien bent.
“Ja, maar ik denk dat het juist goed is dat mensen na een dag vol onheilsberichten even naar de bioscoop kunnen of de tv aanzetten en hun verstand op nul kunnen zetten. Dat is óók de taak van films. Bij deze twee films komt de boodschap niet op de eerste plaats, en daar is niets mis mee. Hoewel de verhalen wel iets zeggen over de manier waarop mijn generatie zijn leven inricht. Dames 4 kan je met wat goede wil de vrouwelijke Aanmodderfakker noemen.”
Homies doet het goed in de bioscopen. Wat is de kracht van de film volgens jou?
“Ik heb de film nu een paar keer gezien en het valt me op dat iedereen op andere momenten lacht. Er zitten heel veel verschillende soorten humor in de film: absurde humor, fysieke humor, lompe humor. En iedereen haalt de grappen eruit die hem of haar aanspreken. Het is een taart met heel veel verschillende smaakjes.”
Hoe kan je het beste grappen spelen?
“Je moet nooit een grap spelen, je moet je juist concentreren op de ernst van de situatie. Vier jongens zitten opeens opgescheept met 22 kilo coke en moeten daarvan afkomen: eigenlijk is het een hele ernstige situatie. En zo moet je het ook spelen, dan komen de grappen vanzelf. We probeerden elkaar op de set ook nooit af te troeven. Dat komt een film vaak niet ten goede.”
Word je inmiddels al op straat herkend?
“Neuh. Ik ben nu bezig met de opnames van de film Familieweekend en daar heb ik nu een kort koppie voor. Op de rode loper-première van Dames 4 herkende zelfs niemand me. Ik ben blijkbaar een kameleon. Mijn vrouw Hadewych Minis wordt wel vaak herkend. Maar haar kracht is ook dat ze eigenlijk altjd zichzelf is: of ze nou een concert geeft of in Cannes over de rode loper schrijdt.”
Je acteert al jaren, toch ben je nog relatief onbekend.
“Ja, Homies is mijn eerste echte grote hoofdrol. Ik vind het ook wel prettig om een beetje in de schaduw mijn ding te doen. Maar ik zie bij collega’s dat bekendheid je soms ook kan helpen om meer en mooiere rollen te krijgen.”
Wat is er veranderd dat je nu opeens wel wordt opgemerkt voor die grote rollen?
“Het klinkt vast heel zijïg. Maar ik merk dat het gezinsleven mij een bepaalde rust geeft, ook als acteur. Ik ben meer ontspannen geworden, misschien merken casting directors dat. En ik heb deze zomer eens uitgebreid stilgestaan en nagedacht: wat wil ik nou eigenlijk met mijn vak? Ik kwam er goed van rond, maar wat wil ik nou eigenlijk écht maken, welke footprint wil ik achterlaten in het theater? Dat was voor mezelf een eye-opener. Ik heb een solovoorstelling gemaakt over mijn vader en opa, waarin ik mezelf probeerde te verklaren: wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Het stuk gaat volgend jaar in reprise en ik denk al na over een vervolg.”
Homies draait nu in de bioscopen. Dames 4 is op 7 februari te zien op NPO3.